Fritata kako djemba zna
Kulinarstvo

Fritata na djembin način!

Dobar dan dobri ljudi, za današnji blog sam vam spremio jednu jednostavnu ali dobru kombinaciju. Jaja u kombinaciji sa povrćem su sjajna i verujte mi da se nećete pokajati. Svako jelo koje se sprema brzo, pritom ide u rernu… Znajte da dobijate na vremenu dok je u rerni i možete se osvrnuti na neki drugi posao dok vam se lagano krčka u rerni šta god da je u pitanju.

Fritata u prevodu znači peceno, poreklom je Italijansko jelo. U kombinaciji sa povrćem, sirom i mesom, možete praviti ovo sjajno jelo. Jako je izdašno, nije komplikovano za napraviti. Jako je slično omletu ali se razlikuje po tome što omlet ne ide u rernu i zapečen je samo sa jedne strane. Dok se fritata peče u rerni sa obe srane i izgleda malo drugačije.

Dok sam radio na brodu, Fritatu sam radio za početak skoro svakog kruza. Može se reći da sam je jako često pravio i da mi je ušla pod kožu. Današnja Fritata tj. koju sam pravio, je malo izmenjena. Shvatam da ljudi imaju pravo da kombinuju razne namirnice. Video sam da koriste krompir dosta za ovo jelo ali ako mene pitate krompir ne ide: “ni u besnom ludilu”. Ovako uzmete povrće koje vam se jede, iseckate na žilijen, propržite na ulju, pomešate sa jajima i ubacite u rernu. Jednostavno zvuči, ne samo da zvuči, nego i jeste. Da ne palamudim puno, bacimo se na recept i videćete da je jednostavno.

Pa da se bacimo na recept, zasucite rukave.

Video je tu, ukoliko želite da čitate recept… Tekst je dole.

Za 3 osobe.

POTREBNE NAMIRNICE:

  • jaja 9 komada
  • tikvice 40 gr.
  • patlidžan 30 gr.
  • šampinjoni 60 gr.
  • paprika babura (crvena, zelena, žuta) 60 gr.
  • čeri paradajz 30 gr.
  • parmezan 15 gr.
  • kačkavalj 30 gr.
  • peršun par listića
  • mleko 1 dl.
  • so medj. prste
  • biber medj. prste
  • maslinovo ulje od komine 3 čepa

PRIPREMA:

Navedeno povrće: tikvice, patlidžan, šampinjoni, paprika babura, iseckajte na žilijen. Čeri paradajz na polovine, propržiti na maslinovom ulju u tiganju. Bukvalno 3-4 minuta na jakoj vatri, povrće ubacujete u tiganj, redosledom prvo paprike pa onda ostalo povrće. Zašto? Zato što povrću koje je tvrdje konzistencije treba duže da se prži negi tikvicama i ostalom povrću koje je nežnije gradje.

U drugoj posudi umutite jaja i dodajte mleko umutite sve to, dodajte sotirano povrće, zatim parmezan i sve to umešajte lepo. Upalite rernu na 180 C. U rerni zagrejte odgovarajuću pleh sa maslinovim uljem na 5 minuta, zatim sve umešane namirnice sipate u pleh i ubacite u rerni na 180 C na 15 minuta. Kada je zapečeno odozgo, znate da je gotovo. Vadite i servirajte sa nekom salaticom koja je lagana.

Uživajte i do sledećeg posta, kuvarski i sportski pozdrav.

 

 

 

  PRIJATNO!!!

 #koddjembe

Leave a Reply

Your email address will not be published.