Gužvara koddjembe
Kulinarstvo

Gužvara na djembin način.

Guzvara na djembin nacin

Dobar dan dobri ljudi, za današnji recept pravim za Vas Gužvaru. Sjajno jelo, koje najbolje ide za doručak. Gotovo u svakoj seoskoj kući se može naći na meniju. Postoji više vrsta pita: Gužvara, Burek, Savijača, Ćora, Wi-fi pita… Na mom blogu možete naći još jednu vrstu Gužvare i možete pogledati ovde http://koddjembeblog.rs/guzvara-od-kulena-sira-i-susenog-paradajza/. Volim tu idilu na selu, kada te probudi petao, ili pak miris doručka… Domaće kore, mleko i ostali domaći proizvodi, jeste ono što čini seosku idilu. Prosto neprocenljivo… Što je najbitnije, stres se spušta na minimum i ulazite u zen zonu. Ta mirnoća, koja pokreće čoveka da radi ceo dan… Nije ni čudo kada kaze seljak: “Popijem 2 litre mleka i idem da orem njivu ceo dan”. Da ne odskačem puno od teme, vratimo se na Gužvaru. Gužvarina jednostavnost i gracioznost, malenkost i prednost jeste što se lako sprema i brzo je gotova. Sve namirnice pomešate, dobijete masu u koju umačete kore. Ubacite u zagrejan pleh, to sve ide u rernu… Šolja jogurta ili mleka i napadnite Gužvaru.

Stoga da ne razglabamo puno, zasucimo rukave i bacamo se na recept.

Video možete pogledati ovde:

Recept za Gužvaru je sledeći:

Za 4 osobe:

POTREBNE NAMIRNICE:

  • 500 grama kora (1 pakovanje)
  • 4 jajeta
  • 1 časa kisele vode (250 ml.)
  • malo suncokretovog ulja (20-ak ml.)
  • 1 časa gustog jogurta (250 ml.)
  • 200 gr. jakog kravljeg sira može i feta
  • vodica od sira- sačuvajte je.

PRIPREMA:

Umutiti 4 jajeta, kiselu vodu, suncokretovo ulje, jogurt, kravlji sir ili fetu i vodicu iz sira. Odvojite dve čitave kore sa strane i sačuvajte za kraj… Kako bi na kraju zatvorili Gužvaru, možete iskoristiti i starije kore. Možete i kupiti na pijaci krajeve kora i iskoristiti ih. Zagrejte rernu na 250 stepeni, sipajte malo suncokretovog ulja u pleh. Pleh ubacite u rernu na jedan minut da se zagreje. Izvadite i posložite: kore, masu koju smo umutili i pleh. Tako da vam bude zgodno za slaganje kora u pleh. Umačite kore u masu koju smo pripremili i slažite u pleh. Kada popunite pleh, zatvorite sa dve kore, koje smo sačuvali. Ukoliko vam je ostalo mase za Gužvaru, slobodno je možete preliti preko kora i ubacite u rernu na 250 stepeni 15-20 minuta. Ukoliko volite hrskavije testo ostavite još koji minut u rerni. Servirajte sa kiselim mlekom i šoljom jogurta ili mleka… Mislim da će vam se svideti i da će biti brukica. Uživajte!!!

Do sledećeg posta, kuvarski i sportski pozdrav.

Guzvara djembina

PRIJATNO!!!

#koddjembe

Leave a Reply

Your email address will not be published.