Lasanja kako djemba sprema
Kulinarstvo

Lazanja na Djembin način.

Lasanja direkt iz rerne

Dobar dan želim dobri ljudi. Od silnih recepata iz Italije, mislim da ste shvatili moje obožavanje prema istoj… Ni sam ne mogu da vam objasnim koliko volim Italiju kao zemlju, tako isto kao temelj kulinarstva. Davio bih se u pastama, picama, lasanjama, insalatama, raznim zezancijama… Ponajvise bih voleo da putujem po toj sjajnoj zemlji i isprobavam jela iz raznih gradova, jer je svako jelo modifikovano za svaku pokrajinu zasebno. Ranije su to bile zasebne države koje su ratovale, danas je već druga situacija… Dan danas imaju rituale i verujem netrpeljivost koju poseduju izmedju sebe ali to mene ne interesuje. Ne samo da odskaču u ugostiteljstvu nego i u svemu, jel sve rade sa stilom, što se da primetiti. Od malih nogu sam pratio Italijanski fudbal, tačnije Parmu, zatim sasvim slučajno sam se povezao i sa kulinarske strane. U nekim od narednih postova, malo opširnije vezano za ljubav prema Parmi. Svakako ne smemo propusti da možete jesti za doručak, ručak i večeru… Mada se meni svidjaju i kada su hladne, a ukoliko ste planirali da odradite trening taj dan, svakako dva sata pre treninga, bi trebalo jesti kako bi potrošili testeninu koju ste jeli. Znamo da je testenina potrošni materijal i kako ne bi trebalo jesti i leći….

Zasucite rukave, pa da krenemo na posao.

Za 5 osoba.

POTREBNE NAMIRNICE:

  • 1 pakovanje lasanja ( 500 gr.)
  • 450 gr. mlevenog mesa ( pola svinjsko, pola juneće)
  • slanina 100 gr. ( pančeta)
  • 400 ml. paradajz soka
  • 200 gr. kačkavalja
  • 30 gr. parmezana
  • belo vino 0,5 dl.
  • so medj. prste
  • biber medj. prste
  • origano medj. prste

BEŠAMEL SOS:

  • puter 15 gr.
  • mleko 250 ml.
  • brašno jedna mala nes kašičica ( 15 gr.)

PRIPREMA:

 

Lasanje kakve sanjate

 

Prvo ćemo sotirati slaninicu, čim slaninica postaje staklasta, dodajemo mleveno meso. Kada je potamnelo, dodajemo belo vino. Kada je belo vino isparilo, začinjavamo: so, biber, origano… Zatim dodajemo paradajz sok. Umešamo sve lepo i kada paradajz sok počne da baca ključ sklanjamo sa strane, dok ne spremimo ostale namirnice. Bešamel sos, kako se pravi možete videti na jednom od mojih predhodnih postova Majstorska pasta!Kada ste spremili ragu i bešamel, krenete sa redjanjem u pleh, dimenzije mog pleha su 18*30 cm. Na dno pleha, prvo ide red mesa, bešamela ( po 3-4 supene kašike, zavisi od velicine pleha, rasporedite) i narendate malo kačkavalja. Onda popunite listovima testenine za lasanje. Ukoliko ne može da vam stane cela lazanje možete ih polomiti na pola. Redjajte ovim redosledeom do vrha pleha ili posude, na kraju završavate sa mesom i bešamel sosom, na kraju narendajte kačkavalj i pospite parmezanom. Pecite na 180 C 40 minuta. Možete servirati sa nekom salatom, kako bi napravili paralelu sa hladnom salatom. Uživajte u sjajnom jelu.

Do sledećeg posta, kuvarski i sportski pozdrav.

                                            PRIJATNO!!!

                                            #koddjembe

Leave a Reply

Your email address will not be published.