Kulinarstvo

Majstorska pasta!

Današnji recept je inspirisan pastom, tj. namirnicama koje sam imao u frižideru. U stanu su se odvijali radovi, majstori su odradjivali posao, a glad kuca na vrata. Gledam da što manje zalazim u pekaru, što ne znači da ne volim namirnice iz iste. U svakom slučaju je bolje spremite nešto lepo i upetrebiti veštinu koju posedujem, nego zakoračiti u belo brašno. Da ne biste kupovali ili ne znate šta da napravite, evo ideje. Naravno ne morate čekati radove u kući, nego oduševite voljenu osobu… Otud i naziv majstorska pasta.

POTREBNE NAMIRNICE:

Za 4 osobe:

  • testenina sirova 700 gr.
  • šargarepa 50 gr.
  • tikvice 40 gr.
  • slanina (pančeta) 150 gr.
  • peršun 25 gr.
  • belo vino (nebitan kvalitet) 0,5 dl.
  • so
  • biber
  • peršun 15 gr.

Za bešamel sos:

  • parmezan 60 gr.
  • puter 30 gr.
  • mleko 0,5 l.
  • brašno 25 gr.

PRIPREMA BEŠAMEL SOSA:

Otopiti puter na blagoj vatri…

Posudu sklonite sa vatre i postepeno dodajete brašno sve dok se sjedini tj. dok ne postane zlatno žute boje…

 

Vratiti posudu na LAGANU VATRU. Dodajete HLADNO mleko uz intenzivno mešanje žicom dok se ne sjedini, ostavite da provri na LAGANOJ VATRI. Začinite; so, biber, parmezan. Ostavite sa strane dok ne pripremite pastu.

PRIPREMA TESTENINE:

Testeninu kuvajte manje od predvidjenog, zato što će se kuvati dok budete pripremali pastu. (6-7 min.)

Testeninu kuvajte u ključaloj vodi, koju ste prethodno posolili i sipali ulje. Kada budete cedili testeninu, sačuvajte vodu u kojoj ste je kuvali, zato što će vam trebati za pripremu paste. Testenina nam se nalazi u cediljki, pustite da teče hladna voda preko testenine uz lagano mešanje.

Dobićete “Al dente” testeninu.

PRIPREMA PASTE:

Povrće iseckajte na žilijen ili na trakice, kao i slaninicu…

U odgovarajuću šerpu, sipajte malo ulja. Zatim ubacite  iseckanu slaninicu nakon par sekundi šargarepu, kada porumeni šargarepa i slaninica, dodajemo tikvice. Sve zajedno sotiramo ( kraći proces dinstanja ). Na jakoj vatri sotirajte jos dva minuta, začinite: so, biber, potom belo vino, taman da prekrije dno šerpe. Vino je ukuvalo, dodajete testeninu i lepo sve umešate. Smanjujemo jačinu vatre.

Dodajemo bešamel sos i mešamo lepo još 2 minuta uz postepeno dodavanje vode od testenine ukoliko želite da pasta bude sočnija. Probajte da li je testenina gotova i da li treba da se doradi ukus tj. da dodate začine. Spremno je za servis.

Kada je pasta gotova servirajte u duboki tanjir, pospite odozgo malo peršuna i parmezana. Majstori su bili zadovoljni, bićete i vi… Pozdrav do sledećeg posta.

Kuvarski pozdrav.

                                              PRIJATNO!!!

                                             #koddjembe

Leave a Reply

Your email address will not be published.