Pita od pečuraka
Kulinarstvo

Sočna pita od pečuraka.

 

Pita sa pečurkama

Dobar dan želim svima, za danasnji blog sam spremao ni manje ni vise nego pitu. Mislim da svako obožava da jede pitu, znam jedno da ih stvarno obožavam. Od malih nogu nas je mama naučila da su pite jako dobre za doručak, na ovim prostorima to nije strano. Pita kao pita nie je teško napraviti, čak i ako pravite sami kore, koje su jednostavne. Sada sam spremao sa već gotovim korama, u nekim od narednih blogova, pokazaću vam kako se prave. Za sada će stvarno biti jedan jednostavan recept, koji možete spremiti za pola sata, naravno uračunato je i pečenje u rerni.

Po mom mišljenju Bosasnke ruke to rade najbolje, jel je to totalno neki drugi nivo kada pričamo o pitama. Mada i Pazarci su sjajni što se tiče pita.

Nego da pustimo priču, da se bacimo na posao. Zasucite rukave polećemo.

POTREBNE NAMIRNICE:

kupovne kore za pitu 500 gr.

pečurke šampinjoni 500 gr.

dve supene kašike (50-60 gr.) kisele pavlake

jedna kašika kajmaka ili vajkrema (20-30 gr.)

so medj. prste

biber medj. prste

suvi začin- začin C medj. prste

maslinovo ulje za prženje ( od komine )


POTREBNE NAMIRNICE NAMAZA ZA KORE:

dva jajeta

jedna manja šolja jogurta ( 1 dl. )

jedna kašika kisele pavlake (20-30 gr.)

so medj. prste

biber medj. prste

PRIPREMA:

U tiganju zagrejemo maslinovo ulje, gde ćemo propržiti 500 gr. šampinjona iseckanih na listiće. Kada su dobili tamniju boju, začinjavamo: so i biber. Zatim dodajemo 2 kašike kisele pavlake, jednu kašiku kajmaka ili vajkrema. Umešamo i kada se sve lepo sjedinilo, ostavljamo da se hladi na sobnoj temperaturi.

Nakon hladjenja, nekih 20-30 minuta.

Uzimamo kore za pitu i počinjemo sa filovanjem. Jedan list stavljamo normalno na radnu površinu, premažemo namazom koji smo preipremili. Isto stavljamo i drugu koru, takodje premažemo.

Treću koru stavljamo kao romb i takodje premažemo namazom.

To bi izgledalo ovako.

Zatim krenemo da nanosimo nadev koji se hladio, rasporedite ga po sredini.

Kraj do vas prevučete do sredine tj. do nadeva, premažete sa namazom i krećete sa rolanjam. Zarolate jednom, premažete opet namazom i sve tako do kraja. Kada ste urolali do kraja, premažete. U pleh sipate malo maslinovog ulja od komine i ubacite u rernu. Rernu ste upalili na 180 C. Ubacite na 2-3 minuta, kako bi se ulje zagrejalo.

Prvi štap pite koji ste pripremili ubacite u pleh i tako ponavljate sve dok ne iskoristite sve kore. Ubacite u rernu na 180 C , 20-30 minuta uz vašu proveru, ukoliko se nije uhvatila kora na vrhu pite, nemojte je vaditi. Znači kada se zapekla odozgo, zanči da je gotova i spremna za jelo.

Ukoliko vam ostane višak nadeva možete staviti u frižider i koristiti kao namaz uz šolju jogurta i parče hleba za doručak. Ukoliko vam je ostalo namaza, kada ste popunili pleh pitom, zalijte sa ostatkom preliva ipecite 10 minuta duže od predvidjenog vremena.

Kada je pita gotova, spremna je za jelo.

Do sledećeg posta, kuvarski i sportski pozdraav.

Pita sa pečurkama samo djemba zna

PRIJATNO!!!

#koddjembe

Leave a Reply

Your email address will not be published.