Hamburgeri (cheesburger) su sad stvarno hit, probijaju se na ugostiteljsko tržište velikom brzinom. Skoro u svakom ugostiteljskom objektu kada otvorite meni iskočiće vam burger na minumum 10 načina, kao da smo u Hamburgu. Zato ovaj blog posvećujem burgerima, budite spremni da zasučete rukave i udjete u koštac sa ovim receptom… Samo napred, trebaće vam vremena i strpljenja zato što je ovaj recept zahtevniji ali napravićete burgere od početka…Odnosno, sa sve hlebom, sosevima, pripremom mesa i bićete sam svoj majstor, a gosti verujte mi će ostati bez daha.
Burgeri sami po sebi su obilni i jaki tako da baš i ne preporučujem da se taj dan bavite nekim sportom jel će vam pasti malo teže za stomak. Hamburgeri nekom tvrdnjom, potiču kao što i sama reč kaže iz Hamburga. Definicija je laka, grudva mesa (po mogućstvu govedjeg) u okrugloj veknici hleba, svet je lud za njima. U toku je svetsko prvenstvo u fudbalu, najveći sportski dogadjaj na svetu. Zašto ne bi uveličali taj trenutak sa burgerima i ispratili fudbal onako kako dolikuje. Sjajan recept za sjajne goste, prijatelje koje uvek treba da oduševite, kao što bi rekao narod snaga na usta ulazi. Pa da krenemo polako…
POTREBNE NAMIRNICE:
Za četri osobe:
MESO:
- svinjsko mleveno meso 300 gr.
- juneće mleveno meso 300 gr.
- slaninina dimljena 100 gr.
- crni luk 20 gr.
- slatka tucana paprika pola kašičice za nes
- so
- biber
- 1 supena kašika soja sosa
- lisnati dimljeni sir 30 gr. (po mogućstvu čeder)
OSTALE NAMIRNICE:
- paradajz 8 kolutova (120 gr.)
- ajsberg salata jedna šaka (isečen na male trakice)
- majonez (1 supena kašika)
- origano (medj prste)
- začin C (medj prste)
- slanina propržena (dve trakice po burgeru)
SOSEVI:
1. LJUTI SOS:
- 2 dl. paradajz soka
- krajevi paradajza (sve što vam je ostalo)
- soja sos 1 mala kašika
- med 1 supena kašika
- tucana ljuta paprika 1 mala ravna kašika
2. SOS OD DIMLJENOG SIRA:
Bešamel sos;
- puter 30 gr. ( jedna manja kocka)
- brašno 20 gr. ( jedna supena kašika)
- mleko 2 dl. ( otprilike 2 šolje)
- so
- biber
- dimljeni sir 40 gr. ( koji koristite za burger)
POMFRIT:
Jedna šaka po osobi. (130 gr.)
KUKURUZ ŠEĆERAC:
- kukuruz šećerac 200 gr.
- puter 20 gr.
- začin C 15 gr. (dva prstohvata)
PRIPREMA:
Paradajz isecite na klutove
U posudu odvojite mešano mleveno meso, sipate soja sos, biber, so, slatku tucanu papriku… U tiganju sa malo ulja (bukvalno mrvica) isotirate (kraći proces dinstanja) slaninu, luk, dodate bibera i malo slatke tucane paprike… Kada dobije tamniju boju znaci da je gotovo. Odvojite sa strane 10-ak minuta, kako bi se ohladilo.
Kada su se slanina i luk ohladili, umešamo sa mesom koje nam se nalazi u činiji. Umešajte dobro kako bi se ravnomerno rasporedile sve namirnice koje smo ubacili… Ujedno možete iseći slaninu na trakice propržiti u istom tiganju, iskoristite posle za burger, kada budemo slagali namirnice (pripremati za servis).
Formirate grudve odredjene veličine taman da vam stane u šaku (ne veće od 100 gr.), kada se grudva lepo formirala tj. meso se sjedinilo. Grudva vam se nalazi u šaci, drugom šakom sa 4 prsta utisnete meso iz više uglova sve dok vam meso ne dobije oblik pljeskavice… Ne morate se opterećivati oblikom, bitniji je ukus.
Pecite meso 4 minuta sa jedne, tako i sa druge strane.
Kada su pečeni odvojite ih u pleh i stavite slajs sira, ubacite u rernu ( 200 C) 2 minuta kako bi se sir otopio.
PRIPREMA SOSEVA:
- LJUTI SOS:
Paradajz sok sipajte u tiganj, neka bude na srednoj jačini vatre, ostavite da provri… Kada provri dodajte med, soja sos, tucana paprika i krajeve paradajza, mešajte konstantno 5 minuta, dok sos dobije gustinu (ne bude tečan kao voda).
2. SOS OD DIMLJENOG SIRA:
Pripremite bešamel sos, kako se priprema možete videti na mom proteklom postu Majstorska pasta!
Zatim dodate dimljeni sir, uz mešanje sačekate da prvri. Kada provri ostavite sos sa strane da se ohladi.
PRIPREMA KUKURUZA ŠEĆERCA:
U keramičku posudu sipajte kukuruz, puter i začin C. Ubacite u mikrotalasnu na 3 minuta. Nakon toga promešajte lepo i spremno je za jelo. Kada bi me pitali zašto sam spremio ovo, ne bi vam znao odgovoriti ali ukoliko neko ne jede pomfrit može da se posluži kukuruzom. Ukusan je jako i možete ga spremiti za neku obrok salatu.
Kako bi kompletirali burger uzmite veknice (zemičke), ukoliko želite sami da napravite možete videt recepta na mom prethodnom postu Buckaste integrlane veknice sa ruzmarinom. Ukoliko nemate vremena ili ne želite da se bakćete sa istim imate u najbližem marketu i možete ih kupiti. Ajsberg salatu iseckanu na żilijen (sitne trakice) umešajte sa malo začina C, majonezom, origanom i to ćemo koristiti kao dodatak burgeru.
Zemičke isecite na pola, premažite obe strane zemičke sa jednim od ova dva sosa koja smo pripremili, red mesa, ajsberg koji smo pripremili, kolut paradajza, slaninu koju smo prpržili (2 trakice)…
Budite kreativni sa servisom, volim boju drveta otud servis na dasci sto se mene tice… Vi možete i na tanjir sa pomfritom i ostatkom sosa, kako bi pomfrit mogli da umačete. Bićete zadovoljni, vaši prijatelji, rodbina još više…
Do sledećeg posta, kuvarski pozdrav i uživajte.
PRIJATNO!!!
#koddjembe