Tikvice kao predjelo, po meni mogu se najbolje iskoristiti u kulinarstvu. Zato sam ih iskoristio kao grickanje uz kućnu žurku, što ne znači da i vi morate. Oduševite voljenu osobu, kada dodje sa posla umorna, verujem da ćete izmamiti osmeh i zadovoljstvo… Zato sam ih svrstao u muzički odeljak.
Koriste se još kao glavno jelo ali uglavnom se koriste kao dodatak jelu ili prilog. Na našim prostorima glavno jelo kao punjene tikvice je sjajno, pune se mlevenim mesom, pomešane sa pirinčem baš kao punjene paprike. Po meni tikvice su nekako neutvrdjenog (ne definisanog) ukusa ali se sjajno mogu iskoristit u ishrani. Sjajno primaju začine, tako da kuvar ima oružje u rukama kada su u pitanju tikvice, jel može raditi sa njim šta mu je volja. U mom prvom restoranu, sećam se predjela “paketić od kozijeg sira” gde smo koristili blanširano povrće koje se zapeče na kraju u salamanderu… Izgledalo je sjajno, nisam probao jel mi je stvaralo odbojnost, zbog kompleksnosti spremanje. Pipav je recept, tako da kada izadje porudzbina sa istim, nije mi bilo dobro… Al to je posao, napravim i idemo dalje… Tikvice su rod bundeve, jednogodišnja je puzavica. Potiče hm… šta god bi vam rekao slagao bi vas, tvrdnje su različite. Interesantno mi je kako u svetu kažu zucchini za tikvice, tako da dok sam radio na brodu, rado sam razmenjivao ovu reč sa Filipincima, Indusima, Italijanima… Zvuči mi dobro. Tako da ajde da se bacimo na recept zucchini-ja.
POTREBNE NAMIRNICE:
za dve osobe:
- jedna tikvica ( 650 gr. )
- 2 jaja
- 100 gr. slanine
- 50 gr. fete
- medj. prste suvi bosiljak
- so
- začin C
- snack sandvič sir 20 gr. ( bilo koji žuti sir )
- slatka tucana paprika medj. prste
- rukola 1 šaka ( 10 gr.)
- parmezan, mala nes kašičica ( 10 gr. )
- maslinovo ulje, jedan čep ( 10 ml. )
- pola paradajza
PRIPREMA:
Prvo sam isekao kraj i početak tikvice. Zatim sam isekao uzduž na četiri jednaka dela.
Zatim sam u ključalu vodu koju sam posolio, ubacio tikvice da se blanširaju ( kraći proces kuvanja ). Bukvalno ne duže od 2 minuta, zatim izvadite tikvice iz vode i ostavite da se ohlade. Za to vreme upalite rernu na 200 C, neka se rerna zagreje dok pripremate ostale namirnice.
Kada su se tikvice ohladile, izdubimo ih, napravite čamčiće. Bacite akcenat da ne izdubite krajeve skroz kako masa kada budete sipali nema gde da iscuri i taj unutrašnji deo tikvica nemojte bacati. Odložite unutrašnji deo koji ste izdubili sa strane, pa ću vam pokazati na kraju kako da iskoristite. U tiganju propržite slaninicu koju ste iseckali na manje delove, odložite u činiju u kojoj ćete pomešati sa jajima i sirom.
U pleh stavite pek papir zatim tikvice. Pažljivo sipate masu koju ste spremili u tikvice, nemojte preterati. Sipajte taman da ne iscuri, zatim odložite u rernu, koja je prethodno zagrejana na 200 C. Neka budu u rerni 20-25 minuta, zavisi od vas da li želite da bude zapečenije ili volite svežiji ukus. Kada se masa unutar tikvica dovoljno stegla, kako to da proverite. Izvadite pleh sa tikvicama i viljuškom bodite središnji deo, pa ćete videti da li je dovoljno stegnut. Bitno je da bude dovoljno stegnu da kada budete sekli izgleda kompaktno.
Kada je dovoljno stegnuto, vratite u rernu na jos 5-10 minuta, zatim izvadite i stavite snack sandwich sir preko ( možete naći u obližnjem marketu ) ili ako imate bilo koji žuti sir koji vam se svidja, sir za picu.
Vratite u rernu da se zapeče, videćete kada vam je sir odozgo zapečen znajte da je gotovo. Izvadite iz rerne i ostavite da se malo ohladi kako bi mogli da isečete po vašoj volji.
Unutrašnji deo tikvica… Došao je red na njih, odložite na dasku i iseckajte nožem što sitnije profesionalno rečeno ( ispasirajte ). U tiganju kojem ste pržili slaninicu, propržite i unutrašnji deo tikvica, dodajte malo začina C, bosiljka ( suvog ), slatke tucane paprike. Proces prženja neka vam traje ne duže od dva minuta… Probajte ako vam je ukus dobar, spremno je za servis.
Kako ćete servirati to je na vama, evo mog načina. Tikvice isecite na manje delove, recimo da izgleda kao polu mesec. Paradajz isecite na sitne kockice, ubacite u činijicu u kojoj ćete dodati malo maslinovog ulja i soli, kukurz šećerac koji obožavam kako se sprema možete videti ovde 1 od 10 načina kako napraviti integralni burger! Šaku rukole koju možete staviti kraj ruba tanjira ili neke veće daske tanjira, odozgo pospite paradajz, kukuruz šećerac… Sa strane možete možete staviti unutrašnji deo tikvica, a možete preko tikvica koje ste servirali… Pustite mašti na volju, budite kreativni. Servis neka ide od ruke, kako god izgledaće sjajno… Šta da vam kažem sem prijatno, kuvarski i muzički pozdrav do sledećeg posta. Uživajte i prijatno.
PRIJATNO!!!
#koddjembe