Pizza na djembin način
Kulinarstvo

1 od načina za tanku i hrskavu pizzu.

Pizza na tri vrste

 

Ko kaže da trkači ne vole da jedu, trčim da bi jeo. Bila je nedelja i u goste su nam došli naši dragi trkači. Posle tradicionalnog trča nedeljom, predveče sam odlučio da napravim picu. Koddjembe dolaze sjajni gosti koji ne mogu da odbiju obrok za koji se borimo svakim istrčanim kilometrom. Pobrkali smo malo lonce i poklopce… Iz razloga zato što smo pizzu, trebali da jedemo pre trčanja. Brašno je potrošni materijal ali pravila su tu da se krše. Ukoliko pazite cele nedelje, šta jedete i kad, usput trenirate… Možete jedan dan sebi priuštiti ovakav obrok uz neki slatki kolač.

Pizza je sirotinjsko jelo, a Italijani nisu pridavali značaj šta stavljaju na pizzu. Tako da nemojte razmišljati šta staviti na testo, iskoristite namirnice iz frižidera i nemojte bacati. Moja sreća je ta da sam u frizideru imao domaći sir, kulen i slaninu, paradajz sok… Sve sam to iskoristio i bacio se na posao. U Italiji pizza se razlikuje, slabijeg je ukusa. Iz tog razloga dosta je komentara da se razlikuje od naše i da nisu baš pozitivni komentari što se tiče naših ljudi. Pokazaću vam jedan od načina kako da napravite testo za picu, hrskavije konzestencije i od oštrog brašna.

Pa da predjemo na stvar.

 

POTREBNE NAMIRNICE:

Za 6 osoba:

TESTO:

 • 1 kg. oštrog brašna tip 400
 • 600 ml. mlake vode
 • 4 gr. suvog kvasca ( može i svež )
 • Maslinovo ulje 50 ml. od komine ( za termičku obradu )
 • so jedna nes kašičica
 • šećer pola nes kašičice

 

OSTALO:

 

 • kulen 200 gr.
 • slanina 200 gr.
 • paradajz sok 450 ml.
 • peršun jedna manja veza ( 5 gr.)
 • sir stari kravlji 150 gr.
 • šunka 150 gr.
 • kačkavalj 500 gr.
 • šampinjoni 150 gr.
 • so medj. prste
 • biber medj. prste

 

PRIPREMA:

 

Prva stavka za pripremu neka vam bude pizza sos, koji nakon pripreme možete iskoristiti kao kečap… Pokazaću vam kako, sos treba da bude hladan kada stavljate na pizzu. Preporučujem vam da napravite dan ranije, kako bi se ohladio. Paradajz sok sipajte u odgovarajuću šerpu. Na 450 ml. dodajte jednu ipo kašiku soli, jednu kašiku šećera, bibera medj. prste (po volji), tri kašike maslinovog ulja ( od komine ) i origana medj. prste. Stavite na vatru srednje jačine i neka proključa. Kada proključa, da ne bi čekali da se zgusne… To znači da se kuva na blagoj vatri dugo, dok ne dobije odgovarajuću gustinu, ovaj proces se naziva REDUKCIJA.

 

Sos za pizzu

 

 

Dodajte jednu nes kašičicu minut pirea, niste razumeli… Da jedna kašičica minut pirea, uz mešanje neka ključa sve dok ne dobije odgovarajuću gustinu…

 

 

Djembin pizza sos

 

 

To znači nekih 5 minuta neka ključa, da ne bude baš kao sok, nego otprilike kao gusti sok sa pulpom. Ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi, nakon toga ubacite u frižider. Neka čeka svoj red. Trebalo bi da izgleda ovako.

 

 

Pizza sos završnica

 

Sad je došlo na red testo, od kojeg se svi pribojavaju… Kako će ispasti, pratite korake kako sam radio i kako vam objašnjavam i bićete jako zadovoljni. Verujte mi nije teško.

Prvo u činiju odvojite brašno 1 kg. tip-400 oštro, maslinovo ulje 50 ml i so jedna nes kašičica.

U drugu posudu odvojite 600 ml. mlake vode, kvasac 4 gr. i pola nes kašičice šećera.

 

 

Testo za picu brzo i lako

 

 

Neka kvasac odstoji u vodi 10-ak min. Nakon toga polako dodajete u posudu sa brašnom uz lagano mešanje jednom rukom. Imajte pored brašno kako bi dodali, ukoliko testo bude lepljivo. UVEK KADA PRAVITE TESTO, PORED KVASCA I VODE IMAJTE I BRAŠNO, JER NIKAD SE NE POKLAPA GRAMAŽA. Trebate biti spremni na to i to je normalno. Retke su situacije, da se gramaža ubode isprve.

Mesite laganim pokretima u krug, sve dok se testo ne sjedini i postane jedna velika sjedinjena grudva. Grudva će imati neravnina ali nemojte da brinete zbog toga, to je sve zbog oštrog brašna.

 

 

Testo za najbolju picu

 

Kasnije će biti glatkog oblika, kakav ste i očekivali.

Ostavite testo, kako bi kvasac odradio svoj posao.Pokrijte krpom i neka odstoji dva sata na toplijem mestu. U mom slučaju, činiju sa testom sam ostavio na sunčanoj strani.

 

Testo je najbolje koddjembe

 

Nakon dva sata napravite bule ( grudve ), neka bude grudva oko 80-100 gr. Malo veća od snežne grudve koju smo pravili kao klinci, kada smo se grudvali i uživali u snežnim čarolijama. To bi izgledalo ovako.

 

Testo bule od 100 gr.

 

Neka odstoje bule, 5 minuta. Posle pet minuta možete da krenete sa razvlačenjem testa.

Lagano prstima krenite sa pritiskanjem testa i sa obe ruke, odozgo na dole. Zatim kao da masirate, počnite da oslanjate celom površinom prstiju. Isti princip odozgo na dole.

 

Oblikovanje testa slikovito

 

 

Zatim uzmite oklagiju i razvucite u zavisnosti koliki vam je pleh, pazite da ne preterate.

 

 

Razvlačenje testa 2

 

 

Naravno sa obe strane, kako bi testo ispalo ravnomerno.

 

 

Razvlačenje testa

 

 

Rukom možete razvući, budite nežni kao da je žena u pitanju. Tako možete dobiti oblik koji vama odgovara.

 

 

Djemba razbija sa testom

 

 

Kada ste dobili odgovarajući oblik, stavite pek papir u pleh, potom stavite testo na papir za pečenje… možete krenuti sa filovanjem.

Napravio sam dve vrste:

1. Srbijana:

Prvo uvek nanosite pizza sos, 1 cm. do ivica testa, zatim kačkavalj. U mom slučaju, potom sam naneo kulen, slaninu, kravlji sir, malo peršuna.

 

 

Pizza na srpski način

 

 

2. Kaprićoza:

Standardno, kaprićoza vam je svima poznata. Istim redosledom: pizza sos, kačkavalj, šunka, šampinjoni i na kraju kačkavalj taman da prekrije.

 

Kaprićoza na djembin način

 

U već zagrejanoj rerni, pecite na 220 C 10-ak minuta. Budite pored rerne i pazite, čim krene da hvata koricu na krajevima gotova je. Vadite je i spremna je za jelo. Isecite i poslužite na velikoj dasci, ostaće vam pizza sosa… Stavite u činiju i poslužite kao kečap.

Pizza sos možete, čuvati u frižideru 2 dana i iskoristite ga.

 

Djemba vam želi ugodan dan sa prijateljima. Do sledećeg bloga, kuvarski pozdrav.

 

 

Pizza sa prijateljima

 

 

 

                                                                      PRIJATNO!!!

                                                                      #koddjembe

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *