Biftek Maestoso
Uncategorized

Biftek maestoso na djembin način!

Biftek maestoso djembin

Naravno da kada se kaže biftek, javlja se odredjeno poštovanje prema ovoj kategoriji mesa. I tema kreće u nedogled o spremanju i variaciji na recept  bifteka, kako ko voli da ga jede. Spremljen kao krvav, srednje pečen ili kao dobro pečen, što naravno ne preferiramo. Imamo još krvav ka srednjem i  srednje ka boljem pečen. Odlučio sam se za ovaj recept, biftek maestoso sam spremao u prvom restoranu i po meni je sjajan recept. U ovoj kombinaciji sa dzemom od crvenog luka, pršutom i kačkavaljem. Nisam često vidjao po restoranima ovaj recept ali na mene je ostavio veliki utisak, jer sam radio sa velikim kuvarima poput Dejana Stankovića… Pravio je čuda u kuhinji i bilo je čast saradjivati sa njim… Kada je ubacio na meni ovaj recept, postao je totalni hit, pored dinstane teletine sa mlincima i pregršt dobrih rcepata koji je krasio meni. Sva dobra hrana koja je na meniju zahteva fokus na viskom nivou, samim tim pritisak je veći. Da se vratimo na biftek, značajan je jako u kulinarstvu… Zašto je skup i dragocen toliko, jedan video će biti posvećen samo bifteku i njegovoj veličini u ugostiteljstvu. 

Stoga da ne razglabamo puno, zasucimo rukave i bacimo se na recept.

Video možete pogledati ovde:

Recept za biftek maestoso je sledeći:

Za 1 osobu:

POTREBNE NAMIRNICE:

 • biftek ( 250-280 gr. )
 • senf 2 gr.
 • biber medj. prste
 • dva slajsa kačkavalja ( oko 20 gr. )
 • jedna supena kašika dzema od crvenog luka
 • jedan slajs svinjske pršute

ZA DZEM OD CRVENOG LUKA:

 • crveni luk dve glavice ( 150 gr. )
 • puter ili margarin ( 30 gr. )
 • so jedna kafena kašika ( 4 gr. )
 • šećer jedna supena kašika ( 8 gr. )
 • crveno vino 1 dl.

PRIPREMA:

Prvo priremamo dzem od luka, iseckacemo luk oko 2 glavice poveće na rebarca ( 150 gr ). U zagrejani tiganj ubacimo 30 gr. putera, kada se otopi dodajemo luk. Pazite da vam ne zagori uz mešanje. Dodajemo so jednu kafenu kašicu ( 4 gr. ), potom šećer jedna supena kašika ( oko 8 gr. ). Kada luk potamni dodajemo crveno vino jednu čašu ili 1 dl. Neka se krčka nekih pet minuta uz povremeno mešanje. Kada vino ispari skidamo sa vatre i ostavimo sa strane, potrebna vam je jdna kašika. Ostatak osatvite u frižideru, može da stoji 2-3 dana. Sutradan ili prekosutra samo podgrejte i možete jesti uz ribu, sjajna je kombinacija verujte.

Kako se čisti i porcioniše biftek, možete videti na videu. Kada ga porcionišete, zasečete krajeve i punim hvatom šake i zasecete tik uz prste, dobijate 250-280 grama otprilike.. Taj metod mi se pokazao najboljim, mada vi možete izmeriti tako što prislonite 4 prsta i zasečete biftek. Otprilike dobijate tu gramažu.

Biftek zabiberimo lepo i utrljamo, potom dodajemo senf. Na 250-280 grama, 1 gram senfa ( na vrh prsta ). Umasiramo lepo senf u biftek, bilo bi lepo da stavite u neku posudu i prelijete uljem, neka prenoći. Potom biftek bacamo na gril i poklapate ga. Ukoliko pečete u tiganju, svaki put kada okrenete biftek prelijte ga uljem. Biftek okrećemo na 2 minuta, potom opet poklopimo. Ovaj proces se ponavlja 5 do 6 puta kako bismobili sigurni da je srednje pečen. Kada je biftek pečen, zasecamo ga na leptir ( način sečenja ), na dva mesta, tako da dobijemo 3 dela. Možete videti na videu. Oba dela izmedju premažete senfom i na jedan deo stavite dzem od crvenog luka, na drugi jedan slajs svinjske pršute. Potom vraćamo na roštilj i odozgo dodajemo dva slajsa kačkavalja. Poklopimo opet jedan minut, taman da se otopi kačkavalj. Servirajte sa rukolom, čeri paradajzom… Mada možete kao prilog koristiti śta vam je volja. Recept je brukica, nadam se da ćete uživati. Lubi vas djembica i uživajte.

Biftek maestoso ala djembakis

PRIJATNO!!!

#koddjembe

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *