Bolonjeze kako djemba to zna
Kulinarstvo

Bolonjeze na djembin način.

Dobar dan želim, kroz moje postove možete primetiti da obožavam da spremam paste, isto tako i da ih jedem.

Kao što sam obožavaoc mesa, tako i špageta, ovakvoj pasti ne mogu da odolim i da je ne podelim sa vama. Sjajan recept, po meni sjajna kombinacija, koja je vremenom evoluirala, samim tim proširila kuvarima vidike. Dati profesionalnim kuvarima odrešene ruke vezano za jelo, kada to kažem mislim da kuvar može da iskoriguje jelo ali ne i da ga promeni u potpunosti. U jednu ruku je dobra stvar, jer se dopušta kuvaru da pokaže svoju kreativnost. U drugu ruku ne bi trebalo da odstupa puno od menija.

Bolonjeze sos dolazi iz malog gradića Imola, koji se nalazi u okrugu Bolonje. Imola je gradić koji je poznat po Formuli 1, koja se održava kao “Velika nagrada San Marina”. Bolonjeze je ragu koji se koristi tradicionalno u Italiji, to je kombinacija sos-a i telećeg mesa otud i ime ragu. Pellegrino Artusi je  pisac i biznismen, koji je objavio knjigu recepata (1891 god.) gde se nalazila i maccheroni alla bolognese, kažu da su tih godina svaku vrstu paste zvali makaroni. Kao naše majke i bake, koje su nas odusevile uvek sa nekim jednostavnim makaronima, ukusi su bili da prste poližeš.

POTREBNE NAMIRNICE:

Za 4 osobe:

  • mleveno meso 320 gr. ( teletina, može i svinjetina, može i miks )
  • šargarepa 110 gr. ( dve manje )
  • celer 30 gr.
  • crni luk 30 gr. ( jedna manja glavica )
  • beli luk jedan čen
  • paradajz sok 200 ml.
  • so medj. prste
  • biber medj. prste
  • crveno vino 1 dl. ( kvalitet nije bitan )
  • špagete 340 gr. ( sirove )
  • ulje
  • parmezan 20 gr.

PRIPREMA:

U odgovarajuću šerpu sipajte dovoljno vode, posolite. Kada voda proključa, dodajte 340 gr. špageta i kuvajte ih 6-7 minuta. Nemoraju biti skroz kuvane, jel ćete ih posle još kuvati u tiganju, zajedno sa sosom ( ragu ).

Kada su špagete kuvane, procedite ih ali pokušajte da sačuvate vodu u kojoj ste skuvali špagete. Dok je cediljka puna špageta, pustite da malo teče hladna voda na njih kako bi ih rahladili. Potom ih ostavite sa strane, dok ne spremite sos ( ragu ).

Sos ili ragu, sitno iseckati: šargarepu, crni luk, celer, beli luk. Zagrejte tiganj na srednju vatru sa uljem, prvo ubacite crni luk, zatim celer i šargarepu. Pazite jer je jaka vatra, budite pored tiganja i mešajte. Kada ste kratko propržili, nekih 2-3 minuta uz stalno mešanje, dodajte mleveno meso. Sjedinite sve lepo i umešajte. Kada je meso potamnelo, dodajemo pola šolje vode u kojo smo kuvali špagete. Kada je voda isparila, dodajemo beli luk i začinimo solju i biberom. Nakon začinjavanja, dodajemo crveno vino. Kada je vino isparilo, dodajemo paradajz sok. Sačekamo da proključa, zatim smanjujemo vatru, dodajemo špagete i ostavimo da krčka na tihoj vatri 5-10 minuta. Kada se sos zgusnuo i spojio sa ostalim namirnicama, probajte u zavisnosti od ukusa, dodajte začine. Ukoliko želite da servirate prvo špagete, odozgo ragu. Możete i tako. 

Servirajte, možete odozgo staviti peršun ili rukolu. Pospite parmezan i uživajte. Naravno čaša dobrog crvenog vina.

Do sledećeg posta, kuvarski i sportski pozdrav.

 

Bolonjeze ali kad djemba spremi

 

 

                                  PRIJATNO!!!

                                 #koddjembe

You need to add a widget, row, or prebuilt layout before you’ll see anything here. 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published.