Dobar dan želim, za današnji blog spremio sam fitnes rolu. Zašto fitnes rola, jedan od razloga je, ukoliko se bavite sportom i nemate ideju šta da spremate i da jedete… Tu je djemba… Sjajna je kombinacija ukoliko želite da smršate, jedite pre treninga. Ukoliko želite da dobijete na masi, jedite posle trninga. Ukusna je i neće vas izneveriti, a bićete punog stomaka.
U kombinaciji sa integralnim brašnom iz tog razloga svrstavam u sportski odeljak. Uz rukolu, dobijate dovoljnu količinu gvoždja, koje je jako potrebno i bitno. Piletina u kombinaciji sa parmezanom, dobijate dovoljnu količinu proteina. Uz tortilju, dovoljan unos ugljenih hidrata.
Sos je tu da ispravi ukus i da doprinese na ukusu jela, ovoga puta dodajemo dovoljno da vam uskladi svaki zalogaj. Sos inače kuvari koriste kao masku lošeg jela, jel što bi rekli: “svaki loš kuvar, koristi sos kako bi izvukao jelo”. U prevodu, kada vidite da vam jelo pliva u sosu, u većini slučajeva je maska kuvara.
Pa da krenemo sa spremanjem…
POTREBNE NAMIRNICE:
Za 2 osobe:
TESTO:
- 200 ml. mlake vode
- 500 gr. belog brašna ( tip-500 meko )
- 200 gr. integralnog brašna
- kukuruz šećerac 30 gr. ( zamrznuti )
- puter 10 gr.
- so 1 nes kašičica
- začin C medj. prste
- šećer 1 nes kašičica
- kvasac ( suvi ) 1/3 kesice od 10 gr.
- 4 supene kašike maslinovog ulje
SOS:
- jogurt gusti ( može i grčki ) 150 ml.
- kisela pavlaka 2 supene kašike
- 2 kisela krastavca srednje veličine ( 40 gr.)
- svež bosiljak 5 gr. ( par listova )
- jedna nes kašika senfa
- parmezan 30 gr
OSTALE NAMIRNICE:
- pileći file 400 gr.
- rukola 20 gr.
- so medj. prste
- biber medj. prste
- maslinovo ulje 1 supena kašika
PRIPREMA:
U manju šerpicu otopite puter, kada se puter otopio, dodajte 30 gr. kukuruza šećerca. Malo začina C, sotirajte na jakoj vatri 2 minuta, kada je kukuruz popustio… Gotov je… Stavite sa strane da se ohladi.
U odgovorajuću posudu sipajte 200 ml. mlake vode, šećer jedna nes kašičica, suvi kvasac 1/3 od kesice od 10 gr. Ostavite da odstoji 10 minuta.
U odvojenu posudu, odvojite 500 gr. belog brašna, integralnog 200 gr. So jedna nes kašičica, 4 supene kašike maslinovog ulja… Umešajte sve rukom.
Kada je kvasac proradio, dodajete postepeno uz mešanje u posudu u kojoj je brašno. Dodajete malo po malo, kako bi sami uvideli kada je dovoljno. Dovoljno je kada vam se formira grudva i nije lepljiva, ukoliko je lepljiva dodajte malo belog brašna.
Kada vam se formirala grudva, a kukuruz vam se ohladio usitnite ga i dodajte u formiranu grudvu od testa. Grudva će postati lepljiva zbog kukuruza, tačnije zbog tečnosti koji kukuruz ima. U tom slučaju dodajte malo brašna kako bi vam testo ostalo kompaktno i manje lepljivo.
Ostavite testo da odstoji na mlakom mestu minimum dva sata.
Za to vreme, pileći file ( 400 gr. ) iseckajte na trakice, začinite (so, biber ) i propržite na maslinovom ulju. Ostavite sa strane dok ne spremite sos.
Sos, sve namirnice: jogurt gust ( može i grčki ) 150 ml. Dve supene kašike kisle pavlake, parmezan 30 gr. Dva kisela krastavca ( srednje veličine ), svež bosiljak par listova, jedna nes kašika senfa. Sve to ubacite u blender, izblendujte.
Od testa napravite 4 bule ( grudve ), veličine šake. Ako vam ispadne više ili manje buli, nije greška.
Napravite tortilje, tako što ćete utisnuti rukama i neka vam prečnik bude šaka. Kada ste ih istanjili, trebalo bi da vam izgledaju ovako.
Zagrejte maslinovo ulje u gril tiganju i pecite 1-2 minuta sa jedne, tako i sa druge strane.
Kada ste ih ispekli, prvo stavite malo rukole, potom piletinu koju smo sotirali i na kraju sos. Urolajte i uživajte u sopstvenom savršenstvu.
Do sledećeg posta, sportski, tako i kuvarski pozdrav.