Salata pa još voćna
Sport

Brza voćna salata na djembin način.

Dobar dan želim dobri ljudi. Za današnji post sam spremio jednu jednostavnu voćnu salatu, koju možete konzumirati i ukoliko se bavite sportom i hteli biste da pripazite na liniju. Poenta unošenje voća je ta da, unosite u ranijim satim ili konzumirate za doručak. Jedan od razloga, zašto uopšte postujem ovaj jako jednostavan obrok, jeste malo bacanja akcenta na med. Malo edukacije nije na odmet, a med je vredan istog. Slatko pokušavam da izbacim iz ishrane, mada je kašika meda uvek tu kako bi zamenio ostale nezdrave šećere. Med sam po sebi je jak, a to znači da ima energetsku vrednost, a naravno i kalorijsku.

Kada pričamo o medu, pričamo o domaćem medu, a ne o kopiji meda koja nema ništa hranljivo.

Med se inače deli na dve grupe:

  • monoflorni: bagremov, suncokretov, lipov…
  • poliflorni: livadski

Med nastaje tako što pčele radilice skupljaju nektar iz cveta, koji je bogat šećerima, mineralima i vitaminima. Radilice gutaju nektar koji im se skuplja u mednom mehuru, pčele piju vodu iz nektara, koji postaje lepljiv. Dolaskom u košnicu, smeštaju nektar u saće, dok ostale pčele obaradjuju isti i obogaćuju enzimima. Košnica je sušara i gde pčele zamene vazduh par puta u toku jednog sata, pritom ispuštaju toplotu. Samim tim se suši i postaje sve lepljiviji. Med se dobija i hladnim cedjenjem ili vrcanjem, sad mi je jasno kada mi je @pčelarevsin govorio: “idem da vrcam med”. Dok sam  izmenio malo taj glagol: “pčela ide da pr… med” al nećemo sad o tome.

Veoma je bitno i mesto što se tiče proizvodnje meda, da vazduh nije zagadjen. Najzastupljeniji sećeri: fruktoza, glukoza, manje saharoza.

Sadrżaj vode ne bi trebalo da prelazi 20%, gde je prosečna pH vrednost 3. Samim tim sa manjim sadržajem pH, sprečava i napad mikroorganizama. Med nikako kunzumirati u vrelim napicima, jer iznad 42 C gubi sva svoja svojstva. Postoji nekoliko načina kako proveriti da li je med pravi, tako što ne gubi nit, kada sipate iz DRVENE kašike u neku posudu sa visine.

Ne bi se pravio više pametan i prepisivao, za sve ostalo možete kontaktirati preko instagrama @pcelarevsin, sve će vam pojasniti detaljnije i ukoliko poručite med, na području Beograda dostava na kućnu adresu.

Nego da se bacimo na recept.

Za 2 osobe.

POTREBNE NAMIRNICE:

  • jabuka 40 gr.
  • ananas 50 gr.
  • banana 60 gr.
  • pomorandža 30 gr.
  • laneno seme medj. prste
  • med jedna nes kašičica

PRIPREMA:

Jednostavno je ali i praktično, mislim da jednostavniji recept nisam izbacio.

Iseckajte ananas, jabuku, bananu, pomorandžu, na kocke veličine 1×1 cm. Stavite u odgovarajuću posudu, prlijte medom, zatim lanenim semenom, koji je sjajan za varenje i samim tim ce podstaći da lakše svarite.

Do sledećeg posta, kuvarski i sportski pozdrav.

Brza voćna salata

                                        PRIJATNO!!!

                                        #koddjembe

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *