Dobar dan želim dobri ljudi. Za današnji post sam spremio jednu jednostavnu voćnu salatu, koju možete konzumirati i ukoliko se bavite sportom i hteli biste da pripazite na liniju. Poenta unošenje voća je ta da, unosite u ranijim satim ili konzumirate za doručak. Jedan od razloga, zašto uopšte postujem ovaj jako jednostavan obrok, jeste malo bacanja akcenta na med. Malo edukacije nije na odmet, a med je vredan istog. Slatko pokušavam da izbacim iz ishrane, mada je kašika meda uvek tu kako bi zamenio ostale nezdrave šećere. Med sam po sebi je jak, a to znači da ima energetsku vrednost, a naravno i kalorijsku.
Kada pričamo o medu, pričamo o domaćem medu, a ne o kopiji meda koja nema ništa hranljivo.
Med se inače deli na dve grupe:
- monoflorni: bagremov, suncokretov, lipov…
- poliflorni: livadski
Med nastaje tako što pčele radilice skupljaju nektar iz cveta, koji je bogat šećerima, mineralima i vitaminima. Radilice gutaju nektar koji im se skuplja u mednom mehuru, pčele piju vodu iz nektara, koji postaje lepljiv. Dolaskom u košnicu, smeštaju nektar u saće, dok ostale pčele obaradjuju isti i obogaćuju enzimima. Košnica je sušara i gde pčele zamene vazduh par puta u toku jednog sata, pritom ispuštaju toplotu. Samim tim se suši i postaje sve lepljiviji. Med se dobija i hladnim cedjenjem ili vrcanjem, sad mi je jasno kada mi je @pčelarevsin govorio: “idem da vrcam med”. Dok sam izmenio malo taj glagol: “pčela ide da pr… med” al nećemo sad o tome.
Veoma je bitno i mesto što se tiče proizvodnje meda, da vazduh nije zagadjen. Najzastupljeniji sećeri: fruktoza, glukoza, manje saharoza.
Sadrżaj vode ne bi trebalo da prelazi 20%, gde je prosečna pH vrednost 3. Samim tim sa manjim sadržajem pH, sprečava i napad mikroorganizama. Med nikako kunzumirati u vrelim napicima, jer iznad 42 C gubi sva svoja svojstva. Postoji nekoliko načina kako proveriti da li je med pravi, tako što ne gubi nit, kada sipate iz DRVENE kašike u neku posudu sa visine.
Ne bi se pravio više pametan i prepisivao, za sve ostalo možete kontaktirati preko instagrama @pcelarevsin, sve će vam pojasniti detaljnije i ukoliko poručite med, na području Beograda dostava na kućnu adresu.
Nego da se bacimo na recept.
Za 2 osobe.
POTREBNE NAMIRNICE:
- jabuka 40 gr.
- ananas 50 gr.
- banana 60 gr.
- pomorandža 30 gr.
- laneno seme medj. prste
- med jedna nes kašičica
PRIPREMA:
Jednostavno je ali i praktično, mislim da jednostavniji recept nisam izbacio.
Iseckajte ananas, jabuku, bananu, pomorandžu, na kocke veličine 1×1 cm. Stavite u odgovarajuću posudu, prlijte medom, zatim lanenim semenom, koji je sjajan za varenje i samim tim ce podstaći da lakše svarite.
Do sledećeg posta, kuvarski i sportski pozdrav.
PRIJATNO!!!
#koddjembe