Supa od celera koddjembeblog_
Kulinarstvo

Brzinski potaž od celera!

Dobar dan svima, za današnji blog spremao sam potaž od celera. Sprema se brzo i jede se brzo. Celer je korenasto povrće, intenzivnog ukusa. Bogat vitaminom C, malo čvršće konzestencije. Može se koristiti skoro sve vrste jela i ostavlja veliki trag u kulinarstvu. Kao naprimer Waldorf salata, prelepog izgleda i explozivnog ukusa sa sjajnim kombinacijama. Koristi se u specijalnim prilikama ako ne, onda izgleda tako graciozno na stolu… Nego da se vratimo na potaž…

POTREBNE NAMIRNICE:

Za 2 osobe:

  • celer 200 gr.
  • mleko 4 dl.
  • začin C 15 gr.
  • puter 20 gr.
  • bosiljak 10 gr.
  • maslinovo ulje
  • so
  • biber

Za servis koristim orašaste plodove:

  • badem 6 zrna
  • orah 2 jezgra
  • mleveno laneno seme (pola male kašičice)
  • lešnjak 5 zrna
  • ovsene pahuljice 10-ak zrna

Sve orašaste plodove izblendujete u blenderu da se fino sjedine.

PRIPREMA:

Za početak očistiti celer i iseckati na sto manje delove, nemojte pridavati značaj na seckanju. Kako oljuštiti celer; tako što zasečete sa gornje i donje strane ( odakle kreće koren i odakle kreću da rastu listovi tj stabiljke). Potom oslonite sa bilo koje od te dve strane na dasku i laganim potezima nožem skidajte koru na dole, lagano okrećite celer kako bi skinuli koru sa svih strana. Obavezno pazite prste, trebalo bi da izgleda ovako.

Celer i kako oljuštiti

Iseckajte na male komade. Neka bude proizvoljnog oblika, svakako ubacujemo u blender. Zajedno sa mlekom izblendirati.

Kada ste izblendirali, sipajte u odgovarajuću šerpicu u kojoj će te kuvati na laganoj vatri, zatim dodati puter, so, biber, začin C. Ovaj potaž zahteva lagano mešanje i stalnu prisutnost.

Kada je bacio ključ, smanjite vatru i lagano mešajte još 10-ak minuta. Nakon toga, potaž je gotov i spreman za servis. Sipajte u tanjir. Pospite odozgo orašaste plodove, bosiljak (iscepkan) i maslinovo ulje. Uživajte, kuvarski pozdrav do sledećeg posta…

                                     PRIJATNO!

                                   #koddjembe

2 Comment

  1. Je l moze neko drugo mleko (da nije zivotinjskog porekla), npr. bademovo?
    Pozdrav, pratimo te. ☺

    1. Naravno da moze i orasasti plodovi se lepo slazu sa celerom.
      Princip spremanja je isti.
      Hvala sto pratite 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *