Dobar dan svima, za današnji blog spremao sam potaž od celera. Sprema se brzo i jede se brzo. Celer je korenasto povrće, intenzivnog ukusa. Bogat vitaminom C, malo čvršće konzestencije. Može se koristiti skoro sve vrste jela i ostavlja veliki trag u kulinarstvu. Kao naprimer Waldorf salata, prelepog izgleda i explozivnog ukusa sa sjajnim kombinacijama. Koristi se u specijalnim prilikama ako ne, onda izgleda tako graciozno na stolu… Nego da se vratimo na potaž…
POTREBNE NAMIRNICE:
Za 2 osobe:
- celer 200 gr.
- mleko 4 dl.
- začin C 15 gr.
- puter 20 gr.
- bosiljak 10 gr.
- maslinovo ulje
- so
- biber
Za servis koristim orašaste plodove:
- badem 6 zrna
- orah 2 jezgra
- mleveno laneno seme (pola male kašičice)
- lešnjak 5 zrna
- ovsene pahuljice 10-ak zrna
Sve orašaste plodove izblendujete u blenderu da se fino sjedine.
PRIPREMA:
Za početak očistiti celer i iseckati na sto manje delove, nemojte pridavati značaj na seckanju. Kako oljuštiti celer; tako što zasečete sa gornje i donje strane ( odakle kreće koren i odakle kreću da rastu listovi tj stabiljke). Potom oslonite sa bilo koje od te dve strane na dasku i laganim potezima nožem skidajte koru na dole, lagano okrećite celer kako bi skinuli koru sa svih strana. Obavezno pazite prste, trebalo bi da izgleda ovako.
Iseckajte na male komade. Neka bude proizvoljnog oblika, svakako ubacujemo u blender. Zajedno sa mlekom izblendirati.
Kada ste izblendirali, sipajte u odgovarajuću šerpicu u kojoj će te kuvati na laganoj vatri, zatim dodati puter, so, biber, začin C. Ovaj potaž zahteva lagano mešanje i stalnu prisutnost.
Kada je bacio ključ, smanjite vatru i lagano mešajte još 10-ak minuta. Nakon toga, potaž je gotov i spreman za servis. Sipajte u tanjir. Pospite odozgo orašaste plodove, bosiljak (iscepkan) i maslinovo ulje. Uživajte, kuvarski pozdrav do sledećeg posta…
Je l moze neko drugo mleko (da nije zivotinjskog porekla), npr. bademovo?
Pozdrav, pratimo te. ☺
Naravno da moze i orasasti plodovi se lepo slazu sa celerom.
Princip spremanja je isti.
Hvala sto pratite 🙂