Veknice integralne
Kulinarstvo

Buckaste integrlane veknice sa ruzmarinom.

Hleb u pripremi

 

Opšte je poznato da na ovim prostorima i u Evropi hleb predstavlja osnov svih priloga. Prosto se ne može zamisliti jelo bez hleba. Iz tog razloga sam se odlučio za ovaj recept, kako bi mogli sami kod kuće na jednostavan način pripremiti hleb. Možete ga koristiti za burgere, sendviče, a i uz jelo. Još kada sam počeo da radim u prvom restoranu, pripremao sam hleb. Ne mogu reći da sam naučio, jer se spremanje hleba uči kroz ceo život i nikada vam neće ispasti isto, nijanse uvek prevagnu. Osnovna karakteristika hleba je “mekan kao duša”, kako kaže moj prvi šef Dejan Stanković, od njega sam naučio dosta, da ne kažem sve, on me je uveo u svet kuvarstva na najbolji mogući način. Ovom prilikom mu se zahvaljujem na tome! Deki sa svojim temperamentom i ophodjenjem prema zaposlenima u kuhinji, se postavlja kao da vam je otac. Otuda i nadimak “taja” , a sa mojim odlaskom iz restorana ostao je taj nadimak, zauzvrat on je meni dao nadimak “mrmot”.

Da se vratimo na hleb, najteži deo posla mi je bio pravljenje bule (vekne), odnosno oblikovanje koje mi nije išlo od ruke ali uspeo sam i to da usavršim uz pomoć “taje”. Sećam se da sam radio ceo dan, ostao i celu noć u kuhinji i produžio u prvu smenu, zajedno sa tajom, pitao me je da li želim da mu pomognem, prihvatio sam to oberučke. Tu sam naučio dosta, ukrao… Zanat se krade… Ako ništa, bio sam vešt u tome… Pa da predjemo na stvar.

 

POTREBNE NAMIRNICE:

INTEGRALNI HLEB:

  • 100 ml. mleka
  • 300 ml. mlake vode
  • 1 kesica suvog kvasca
  • 1 manja kašika meda
  • 300 gr. integralnog brašna
  • 400 gr. belog brašna
  • 60 gr. putera
  • mala ravna kašika soli
  • 1 jaje

 

PRIPREMA:

Hleb možete pripremiti dan ranije i ostaviti da odstoji u frižideru. U činiji umutite jedno jaje.

 

Umućeno jaje

 

U drugoj činiji sipajte mleko, mlaku vodu, kvasac i med. Ostavite da odstoji 30 minuta, kako bi kvasac proradio. Bacite akcenat na to da vam mleko i voda budu mlaki, kako bi kvasac mogao da radi.

 

Mleko i kvasac

 

U trećoj činiji sipajte dve vrste brašna, so, puter koji možete narendati ili iseckati.

 

Integralno brašno

 

Prvo sipajte umućeno jaje u posudu sa brašnom, lepo umutite rukom jer je najbolje, zatim dodajete tečnost sa kvascem postepeno, malo po malo umešate rukom i tako sve dok ne potrošite svu tečnost. Ukoliko je masa puno lepljiva i retka dodajte postepeno još belog brašna i mešajte, masa mora da vam bude glatka i da se odvaja od zidova činije. Trebalo bi da izgleda ovako.

 

Hleb integralni

 

Prekrijte prijanjajućom folijom, ostavite na sobnoj temperatuti da odstoji 45 minuta. Masa treba da naraste (da se oblik udvostruči). Kada je masa narasla (udvostručila) šakom otkinuti od 6 do 8 loptica (oblik grudve), koje potom oblikujete sve dok ne dobijete glatkoću i oblik grudve, kako bi izbacili sav vazduh iz bule. Stavite na radnu površinu i lagano utisnite prstima da dobiju na širini. Premažite odozgo umućenim jajetom ili vodom, za to koristite penzlu ili četkicu. Odozgo pospite laneno seme, ruzamarin i ovsene pahuljice, ostavite neka naraste na sobnoj temperaturi pola sata.

 

Veknice za burger

 

Pecite ih na 200 C, 15 ak minuta tj. dok ne porumene i nabubre. Zatim stavite vlažnu krpu preko njih, kako bi omekšali. Otprilike 5-10 minuta.

 

Hleb kako bi postao mekan

 

Spremne su za jelo, pustite maštu na volju. Uživajte, do sledećeg posta kuvarski pozdrav.

 

Veknice integralne

 

 

 

 

                                                                        PRIJATNO!!!

                                                                       #koddjembe

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *