Carbonara na djembin način
Kulinarstvo

Carbonara i gitara… 1 od 3 načina.

Karbonara na djembin način

 

Dobar dan želim dobri ljudi. Za današnji blog spremam pastu koja, kada zakoračite prvi put u kuhinju i poželite da je spremite, verovatno će vam biti ovo prva koju ćete naučiti da spremate od pregršt kombinacija za pastu. Inače carbonara potiče iz Rima tačnije, pravi se od jajeta, pančete (dimljene slanine), tvrdog sira i bibera. Malo je drugačiji princip spremanja kod nas, u većini slučajeva se koristi bešamel sos, što Italijani ne koriste. Mada ljudi kod nas su navikli na sočnost i gabaritnost svakog obroka. Svakako carbonara se pojavila u ranim godinama 20 veka u našim krajevima jako poznata i moglo bi se reći već je postala komercijalna. Ukoliko mene pitate, postavio bi je na prvih pet mesta i jednu od baza svih pasta, kao što je za beli sos baza bešamel sos. Kada se spomene carbonara, mene asocira na jedan restoran u kome sam radio jako kratko, a naučio dosta. Menadzer je bio čovek koji je sjajan, što je redak slučaj. Preko 15 godina je radio u Italiji i to je za mene predstavljalo izazov… Sa druge strane, da ne kažem tamnije, u kuhinji je radio takodje kuvar koji je radio sa istim menadzerom u Italiji. Kada sam to saznao, zasukao sam rukave i spremio se da ukradem dosta zanata. Doduše da ne bude sve kao u Američkim sapunicama, ovaj tip carbonara koji delim sad sa vama nije po recepturi iz tog restorana. Pokazaću vam kako se pravi u odprilike 70 % restorana u Beogradu, a u nekim od sledećih blogova ću vam pokazati kako sam pravio u dotičnom restoranu. Pa da krenemo sa spremanjem, šta kažete jel ste spremni..?.. Krećemo…

 

POTREBNE NAMIRNICE:

Za dve osobe:

 • 120 gr. Pančete (dimljene slanine)
 • 170 gr. Testenine penne (sirove)
 • organo medj. prste
 • začin C po vašoj volji
 • biber medj. prste
 • parmezan medj. prste za servis
 • 1 celo jaje
 • belo vino 0,5 dl.

ZA BEŠAMEL SOS:

 • mleko 4 dl.
 • puter 30 gr.
 • brašno jedna supena kašika (25-30 gr.)
 • začin C po potrebi
 • parmezan 15 gr.

PRIPREMA:

Za početak ćemo skuvati testeninu, u ključalu vodu ubacimo istu. Neka se kuva 7-8 minuta… Najbolje bi bilo da ih probate nakon 6 minuta. Ocenite sami ukojiko želite da bude manje ili više kuvane. Procedite testeninu kroz hladnu vodu, s’tim da sačuvate malo vode u kojoj ste kuvali testeninu, kako bi naknadno iskoristili. Ostavite testeninu sa strane da sačeka svoj red.

 

Špagete i slanina koddjembeblog

 

Što se tiče bešamel sosa znate gde možete da skoknete i pogledate upravo ovde Majstorska pasta!

Upravo na jednom od mojih prethodnih blogova možete videti kako se pravi bešamel sos, koji možete napraviti i neka vam stoji sa strane dok pripremate sve ostalo.

Sledeći korak nam je priprma za termičku obradu. Slaninicu iseckajte na manje delove, da kažemo na kockice.

 

Slannica je koddjembeblog

 

Zagrejte tiganj, neka bude od skale 1-6, neka bude na 5. Ubacite slaninicu u tiganj budite pored tiganja i spremni za mešanje, zato što je vatra jaka.

 

Slaninica sotiranje

 

 

Nakon toga posolite i “zabiberite”, nakon toga odma dodajete malo vode od koju smo sačuvali od testenine… Potom kada ogrezne (ispari) voda dodajemo belo vino. Kada ogrezne belo vino, smnjimo vatru na 3… Sipamo bešamel sos, probajte i po vašoj volji dodajte začine i naravno origano…

 

Carbonara na moj način

 

 

Lepo sve umešamo i na kraju testeninu, malo parmezana. U zavisnosti da li želite da vam bude gušći sos ili redji, dodajte vodu koju smo čuvali od testenine… Ukoliko želite da bude gust dodajte malo parmezana i ostavite da ukuva.

Budite sam svoj majstor, u nekom od narednih blogova pokazaću vam još načina za pripremu carbonare. Sad bacite se na posao i javljate kako je ispalo.

Do sledećeg posta, kuvarski pozdrav.

 

Carbonara servirana

 

 

 

 

                                                PRIJATNO!!!

                                               #koddjembe

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *