Giros koddjembe
Kulinarstvo

Giros na Djembin način.

Giros koji volite

Zdravo ljudi, razmišljao sam dugo šta da spremim…

Dolazili su nam gosti, u pitanju su bile drugarice od devojke i naravno kao i svaki put hteo sam da spremim nešto što im je poznato, samim tim da vidimo kakav sam sa ovim tradicionalnim Grčkim jelom. Devojka se bacila na kolač, a moja malenkost naravno na slano jelo. Ne mogu reći da sam spremio to sve u poslednjem trenutku, nego sam već dva tri dana unazad znao da šta ću spremati. Ne treba vam puno novca za spremanje ovog jela, malo truda i to vam je sasvim dovoljno. Nije teško nije ni lako… Da kažem spremićete za 15 minuta, to su u većini situacija gluposti… Nemojte se baš oslanjati na te činjenice… Marketing je čudo.

Grci kao veliki ugostitelji i stari narod, imaju veliku tradiciju, a mene fascinira što su veliki borci. Što se tiče ugostiteljstva, malo se zna da SAČ, musaka… Su jela koja potiču iz Grčke. Uzgred veliki su majstori morskih specijaliteta, hvala im za gostoprimstvo svake godine.

Pitanje mi je stizalo: kako si spremio, a nemaš onaj njihov pekač… Zato ću vam pokazati kako da spremite kod kuće, a potrudiću se da to bude najbolji kućni giros. Gledaću da vam ne bude teško spremanje kao ni pranje sudja. Nemojte se bojati, ovo je jelo za koje nećete potrošiti puno deterdzenta.

Verujte mi da stvarno nije naporno, uz “plastično” objašnjavanje kao uz svaki blog. Potrudiću se da vam olakšam kretanje u kuhinji.

Zasucite rukave krećemo.

Za 6 osoba:

POTREBNE NAMIRNICE:

  • pileće belo 1.2 kg
  • pomfrit 700 gr.
  • paradajz 300 gr. ( 3-4 kom.)
  • peršun 1 manja veza
  • caraway začin ukoliko ne možete da nadjete može cumin
  • so jedna nes kašika
  • biber medj. prste
  • origano medj. prste
  • maslinovo ulje

Za tzatziki:

  • kisela pavlaka 10 supenih kašika ( 300 gr.)
  • beli luk 1 čen
  • crveni luk 1 glavica
  • so medj. prste
  • biber medj. prste
  • jogurt gusti 0,5 dl
  • iscediti trećinu limuna
  • mirodjija pola nes kašičice 5 gr.

Za lepinje:

  •  1 kg pšeničnog brašna
  • 400 ml. mlake vode
  • 30 gr. soli jedna supena kašika
  • 20 gr. šećera
  • pola kesice suvog kvasca ( 5 gr.)
  • maslinovo ulje jedna nes kašičica 15 ml.

PRIPREMA:

Za početak ćemo začiniti piletinu i ostaviti da odstoji u frizideru. Pileće belo zasecite, kako bi je stanjili i lakše razlupali tučkom za meso. U avanu, mada i možete u nekoj manjoj činiji izmešajte: so, biber, caraway-cumin, biber, svež peršun. Svaki deo ponaosob začinite sa obe strane i redjajte u odgovarajuću posudu.

Giros pileći

Posudu podmažite suncokretovim i malo maslinovim uljem, jer ukoliko je posuda metalna, direktnim dodirom sa mesom može doći do kvarenja i skupljanja nepotrebnih bakterija. Ubacite u posudu, poklopite i neka prenoći.

Giros pa još pileći

E sad se bacamo na lepinje, za početak odvojite u odgovarajuću posudu brašno, so i maslinovo ulje. U drugu posudi sipajte mlaku vodu, kvasac i šećer. Kvasac neka odstoji u mlakoj vodi najmanje pet minuta. Kada se kvasac sjedinio sa vodom, promešajte sa viljuškom kako bi se šećer rastopio.

Giros lepinjice

Uz postepeno mešanje rukom dodajete i kvasac sa vodom.

Giros priprema lepinja

Mesite dok se masa ne sjedini tj. dok se masa ne sjedini u veliku grudvu. Ukoliko ste preterali sa vodom ( masa je lepljiva ) dodajte još brašna. Nije ništa strašno, gotovo je kada se grudva sjedini i počne da se odvaja od zidova posude tj. postaje kompaktna. Trebalo bi da izgleda ovako.

Giros testo za lepinju

Prekrijte krpom, neka odstoji dva sata. Nakon toga ih podelite na manje grudve ( bule ) od 80 gr. okvirno neka budu kao grudva taman za šaku. Nemojte se opterećivati oblikom. Neka budu prizvoljnog oblika, kasnije ćete ih svakako razviti za lepinje. Pospite ih brašnom i kao grudve neka odstoje nekih petnaestak minuta.

Giros grudve za lepinje

Za to vreme pripremićemo tzatziki. Sitno iseckamo crveni i beli luk. Pomešamo sa: kiselom pavlakom 300gr, so, biber medj. prste, jogurt 0,5 dl, trećina soka od limuna, mirodjija pola nes kašičice. Sve to umešate i ostavite u istoj činiji.

Tsatsiki na djembin način

Spremni za završni postupak, zagrejte grill tiganj… Kada se zagrejao tiganj, sipamo ulje u kojoj je stajala piletina i naravno ubacujemo piletinu da se peče na jakoj vatri. Zapecite po strani 4-5 minuta, zasecite i proverite da li je gotova, tako nećete pogrešiti.

Giros kako se sprema piletina

Kada ste je propržili iseckajte na trakice. Stavite u pleh sa pek-papirom i u rernu na najmanju temperaturu, kako bi ostala topla dok pržite lepinjice. Nemojte zaboraviti da je proverite, kako vam ne bi presušila.

Nakon toga, grudve od testa razvucite prstima koliko možete. Mislim da vam ne treba oklagija, mada možete da se poslužite. Dužina neka vam bude, malo veća od šake, širine kao dve šake.

Giros lepinje priprema

Zagrejte isti tiganj sa uljem koji vam je ostao od piletine. Oblikovane lepinje zapecite na srednjoj vatri 5 minuta sa obe strane.

Giros lepinjice

Izgledale bi ovako.

Servirajte po vašoj volji, sve sam to stavio na veliku dasku kako bi se gosti sami služili. Bićete presrećni vi, kao i vaši gosti.

Uživajte, do sledećeg bloga kuvarski pozdrav.

Giros zapečene lepinje

                                                              PRIJATNO!!!

                                                              #koddjembe

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *