Gužvara brza
Kulinarstvo

Gužvara od kulena, sira i sušenog paradajza.

Gužvara brza kao metak

 

Kada kažemo gužvara, mene odma asocira na stare ruke u kuhinji na koje smo svi navikli. Stare ruke su nama svima jako poznate, mislim na majčinske, bakine… Baka i majka su najbolji kuvari na svetu bez premca, verujem da nikada nećete zaboraviti taj ukus koji se sakrivao u svakom ćošku kuće, miris koji vas je budio u ranu ili kasnu (pijanu) zoru.. Ništa sladje kada osetim taj miris pri budjenju, dolazim do kuhinje, a majka sprema: kiflice, uštipke, pitu, pancerote, kvrgušu… Šta god da je od navedenog, lepo je i priznajte da ste to osetili… Jel da? Spomenuo sam kvrgušu, za ovo jelo je malo ljudi čulo ali je jako dobro i jednostavno. Jednom od narednih blogova, pokazaću vam kako se sprema i reći nešto više o tom spektakularnom jelu.

Jedan od razloga zašto sam krenuo od gužvare, jeste razlog zato što je najednostavnije od svih ovih preukusnih jutarnjih kombinacija. To ne znači da neću spremati sve ostalo od navedenog gore, naprotiv i što bi rekli “stay tuned”.

Gužvara kao gužvara, možete kombinovati sve i svašta. U ovom slučaju sam koristio stari kravlji sir, domaći kulen i sušeni paradajz. Otud i gužvare na DJEMBIN način. Ništa onda da krenemo sa spremanjem, jeste li za?

Bacimo se na posao.

POTREBNE NAMIRNICE:

Za 4 osobe:

  • sušeni paradajz 30 gr.
  • jogurt 1 dl.
  • 1 paket kora
  • domaći kulen 70 gr.
  • domaći kravlji stari sir 100 gr.
  • prašak za pecivo jedna kesica
  • so pola nes kašičice
  • biber medj. prste
  • dva jaja
  • suncokretovo ulje jedna supena kašika 25-30 ml.

PRIPREMA:

Za početak ćemo iseckati na manje delove sušeni paradajz.

 

Sušeni paradajz

Potopiti sušeni paradajz u mlaku vodu nekih 5 minuta, kako bi popustio i postao mekši.

Uzgred sušeni paradajz možete naći od sad u skoro svakom marketu i prodavnici zdrave hrane.

 

Gužvara sa sušenim paradajzom

 

Zatim u odvojenu posudu pomešate sve namirnice, jaja, sušeni paradajz, so, biber, sir (možete bilo koji drugi sir, samo da ne bude mladi tj. blagi), jogurt, prašak za pecivo,  suncokretovo ulje. Jedino kulen ostavite za kraj.

 

Gužvara smesa

 

Pleh u kojem ćete peći gužvaru podmažete sa uljem i ubacite u rernu da se ugreje 180 C nekih 3-5 min. Nakon toga je ostavite da radi kako bi bila spremna za pečenje.

Zatim činiju u kojoj ste pomešali sve namirnice približite plehu koji je zagrejan ali pazite vruć je pleh. Pazite da ga stavite na postolje koje sprečava dodir sa radnom površinom i nikako dodirivati golom rukom, da se ne bi opekli.

Otvorite kore i kore naprimer stavite skroz levo u sredinu činiju sa namirnicama, a sa desne strane neka vam bude pleh. Kako biste mogli da manevrišete i kako bi postepeno kore koje ste umočili stavili direktno u pleh, da pritom ne uflekate celu kuhinju.

 

Gužvara u plehu

 

U pleh poluprčnika od 30 cm, mi staje ceo paket kora. Ukoliko je tesno, nagurajte slobodno sve staće bez problema i ako vam ostane smese prelijte preko. Sve će se to sjediniti.

 

Gužvara tri jezika priča

 

Kada ste sve spremili, rerna je ugrejana. Ubacite je da se peče 180 C otprilike 30-40 minuta ali je to sve okvirno zavirite. Za to vreme isecite kulen na kolutove. Na nekih 20 minuta pečenja, izvadite pleh i poredjajte proizvoljno kulen. Vratite u rernu da se zapeče sa sve kulenom, znate da je gotovo kada se uhvati korica. Uostalom neka vam približno izgleda kao sa slike ispod i nećete pogrešiti.

 

Gužvara na djembin način

 

 

Djemba vas ljubi, i nadam se da ćete uživati. Kuvarski pozdrav do sledećeg bloga.

 

 

 

 

                                                             PRIJATNO!!!

                                                             #koddjembe

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *