Pohovana feta na djembin način
Muzika

Hrskava pa još pohovana feta sa medom.

Pohovana feta na dasci

Dobar dan dobri ljudi, vezano za današnji recept došao sam na ideju uz pomoć drugara koji me je inspirisao. Pitao me je: “Ej,  jesi spremao nekad pohovanu fetu sa medom, jeo sam u Grčkoj i ubija koliko je dobro. ” Rekao sam da nisam nikad ni čuo za tu kombinaciju ali mi deluje predobro i ludo “. Izazov mi predstavlja sve što ima smisla, a nisam čuo za takvu kombinaciju. Što je najbitnije za vas, lako se sprema. To sam odmah znao čim mi je rekao, rekao sam sebi da ovo predjelo moram da spremim, naravno i da blogujem. U ovom slučaju sam spremao kako bi oduševio devojku, kasno dolazi sa posla, a i bio je datum pogodan za iznenadjenje…

Grci kao što mislimo da smo videli sve što se tiče ugostiteljstva, medjutim oduševe nas uvek. Za ovaj recept vam stvarno ne treba ni puno namirnica, isto toliko truda.

Feta je beli meki sir, poreklom iz Grčke. Tačnije sa planine Pelion iznad grada Volosa. Feta se pravila od ovčijeg i kozijeg mleka, nepasterizovanog. Mada u budućnosti kako sve evaluira, tako isto i ugostiteljstvo, sada se pasterizuje ( konzervira ) kako bi se potrošači zaštitili od dodatnog bola u glavi. Pasterizacijom se feta čuva koliko-toliko, kako se ne bi pokvarila tj. produžava rok trajanja, a pritom čuva kvalitet.

Pa da predjemo na stvar, zasucite rukave.

POTREBNE NAMIRNICE:

za 2 osobe:

  • Prezle 70 gr.
  • Integralno brašno 60 gr. ( možete i obično brašno )
  • Jaja 2 kom.
  • Feta 160 gr.
  • Lešnjaci ( pečeni ne slani ) 10 gr. ( samo za serviranje )
  • Brusnica kandirana 10 gr. ( samo za serviranje )
  • Med 10 gr. ( jedna nes kašika )
  • Maslinovo ulje ( samo za serviranje )
  • Rukola ( samo za serviranje )

NAČIN PRIPREME:

Uzećemo fetu, zatim je ne morate cediti od njenog presolca u kome stoji. Nož potopite u mlaku vodu, kako bi zagrejali sečivo i spremili za sečenja sira. Ovaj proces sprečava da se feta raspadne prilikom sečenja, secite je na debljinu od 3 cm.

Pripremite odgovarajuće tanjire, na jedan ide brašno, na drugi prezle. U manju činiju umutite 2 jajeta i napravite sebi tako da vam bude zgodno za pohovanje, a redosled je: integralno brašno, jaje, prezla… jaje, prezla. Tako pohujete sve što ide u duboko ulje.

Postavka za pohovanje

Ovako bi trebalo da izgleda postavka za pohovanje, vi napravite kako vama  odgovara. Postupak je kao što sam naveo gore: integralno brašno, jaje, prezla… jaje, prezla. Kada ste ispohovali pripremite tanjir na kome ćete odvojiti ispohovanu fetu.

Pohovana feta spremna za ulje

Sipajte ulje u tiganj, stavite na jaku vatru da se zagreje. Otprilike dve manje šolje, jedno 4 dl. ulja. Neka se zagreje, nikako ne ubacujte u ulje ako nije zagrejano. To ćete proveriti, tako što ćete jedan komad pohovane fete umočiti u tiganj sa uljem. Ukoliko krčka, znači da je spremno za pohovanje.

Pohovana feta provera za pohovanje

Kada je spremno ulje za pohovanje, ubacujemo fetu polako, kako nas ne bi ulje ispeklo. Jednu i drugu stranu zapecite dok se ne uhvati korica, to je jako brzo. Budite oprezni i pazljivi, okrećite sa dve viljuške ili kašikom i viljuškom… U svakom slučaju sa dve alatke prevrćite fetu kako vas ne bi ulje zapljesnulo.

Pohovana feta prženje

Ispohovanu fetu, odvojite na tanji sa papirnom salvetom, kako bi izvukla višak ulja. Servirajte po vašoj volji, isekao sam fetu unakrsno, kako bi izgledala kao trougao, prelijte maslinovim uljem, medom… Pospite malo lešnjaka, brusnice i stavite rukolu, sve se sjajno slaže, verujte mi.

Oduševite prijatelje uz neku kućnu žurku ili pak najvoljeniju osobu, verujte da neće niko ostati ravnodušan.

Uživajte, do sledećeg posta, muzički kao i kuvarski pozdrav.

Pohovana feta sjajna

                                                            PRIJATNO!!!

                                                           #koddjembe

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *