Obrok salata koddjembeblog
Sport

Jedan od 5 načina za dobru i brzu obrok salatu!

Salata od koje boli glava

 

Za današnji blog pripremao sam obrok salatu, koju obožavam. Nije mi bilo jasno kako ljudi mogu da žvaću toliku salatu, kad vidim na tanjiru toliki zeleniš deluje mi kao da je neko ispraznio kosilicu na tanjir… Uzeti u obzir koliko je zdravo i ne osećate se kao da imate kamen u stomaku, pritom možete odraditi trening sa lakoćom ili bilo koju fizičku aktivnost. Imati dovoljnu količinu mesa uz salatu i sos, mozete sebi nadomestiti dovoljan broj potrebnih kalorija,  zadovoljiti ukus.

Kao većina kuvara krenuo sam od hladne kuhinje, otud se stvorila velika ljubav prema istoj. Ljubav prema salatama, obrok salatama, predjelu i celom konceptu proizvodnje u kuhinji… Otud je čovek u hladnoj kuhinji od velikog značaja i jako bitan pijun u kuhinskoj koncepciji. Na toj poziciji mozete dosta da naučite, ukoliko znate da “kradete” i usmerite oci u pravom trenutku na pravo mesto… Kuvari su sujetni i nikad vam neće reći sve, time kuvar sam i sujetan sam. Kao sto bi rekao Anthony Bourdain da su: “kuvari zanatlije”, samo sto bi dodao da dodiruju notu umetnosti kroz serviranje jela i tu se može videti kreativnost zanatlije.

Ujedno ovaj post posvećujem sjajnom kuvaru Anthony Bourdain-u, koji je otišao sa ovog sveta. Ostavio je veliki trag ne samo kao kuvar, nego kao pisac, pustolov, putopisac… Po meni čovek koji je marketinški radio na zavidnom nivou, nije sebe ni hranu stavljao u prvi plan, nego mesto u kome se nalazi, kulture zivog sveta iz istog. Počivaj u miru i hvala na svemu nedorečivi čoveče… Imao je on dosta toga da kaže i uradi dobro za ovaj svet.

POTREBNE NAMIRNICE:

Za dve osobe:

  • zelenea salata 70 gr.
  • šargarepa 40 gr.
  • pradajz 40 gr.
  • rukola 20 gr.
  • parmezan 20 gr.
  • suvi vrat 60 gr.
  • limunov sok (pola limuna)

 

Za sos od lešnika:

  • bešamel sos
  • lešnik 30 gr.

PRIPREMA BEŠAMEL SOSA:

Pripremu bešamel sosa možete videti na mom prethodnom postu Majstorska pasta!

Kada je gotov bešamel sos dodajte izmrvljene lešnike, izmrvio sam ih u avanu. Ostavite malo izmrvljenih lešnika kako bi ste posuli po salati kada je gotova.

Lešnik za obrok salatu

PRIPREMA SALATE:

Salatu i rukolu prethodno dobro proprati i prosušiti. Salatu proizvoljno iscepkati i ubaciti u činiju zajedno sa rukolom. Paradajz iseckati na kockice, šargarepu izrendati u istu činiju gde se nalazi i salata.

Obrok salata sa šargarepom i paradajzom

Suvi vrat isecite malo deblje otprilike debljine 3 cm. Zagrejte tiganj, kada se zagrejao zapecite sa jedne i sa druge strane suvi vrat. Bukvalno pržite  20 sekundi po strani suvog vrata, zatim skinite sa vatre i ostavite sa strane da se malo ohladi.

Suvi vrat za obrok salatu

Iscedite limun po salati koja se nalazi u činiji, kada se sos od lesnika rashladio (ne totalno ohladio) sipajte po salati. Dodajete suvi vrat koji ste iseckali na trakice, pospite malo lešnika koje ste sačuvali i parmezana… Salata je spremna za jelo. Uživajte, do sledećeg bloga kuvarski pozdrav.

Salata od koje boli glava

 

 

                                        PRIJATNO!!!

                                       #koddjembe

4 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *