Djembina punjena piletina
Uncategorized

Kapreze piletina na palenti.

Kapreze piletina djemba sprema

Dobar dan dobri ljudi, da li se spremni za još jedan recept… Za današnji recept inspiracija dolazi, pa pravo da vam kažem da nemam pojma. Svakako inspirisan novim ukusima i kombinacijama. Kombinacija palente sa glavnim jelom je stvarno sjajna, sa takvom kombinacijom sam se susreo prvi put na jednom splavu, gde sam radio. Tu smo služili, ćevape na palenti sa kajmakom. Upravo te ćevape su ljudi poručivali na samo ime istoga ali verujte mi da je ukus na zavidnom nivou. Struktura palente je bitna, kako bi se lepo stopilo sa mesom. Još ako pravite sos, biće toliko sočno, da ćete prste polizati.

U ovom slučaju, spajamo punjeno meso sa sosom od bibera. Jednostavno je, nemojte da hukćete. Tu je djemba da vam razbije predrasude i olakša kretanje u kuhinji. Palenta ili kukuruzni griz spada uz jaču hranu, kada budete pravili, nemojte preterivati… Jako brzo se javlja sitost, naravno nema hleba kada jedete palentu. Kada sam radio na brodu, nisam primetio da je koriste nešto preterano ali u Italiji ćete natrčati i te kako na palentu. Dosta priče da se bacimo na rad.

Zasucite rukave polećemo.

Za 3 osobe.

POTREBNE NAMIRNICE:

  • pileće belo meso 700 gr.
  • kačkavalj 80 gr.
  • pesto sos 80 gr.
  • palenta 150 gr.
  • biber u prahu, medj. prste
  • so medj. prste
  • mešavina začina medj. prste
  • ulje suncokretovo 40 ml.
  • voda 30 dl.  ili 3 čaše
  • parmezan 5 gr.

POTREBNE NAMIRNICE ZA PEPPER SOS:

  • biber u zrnu 5 gr. ili ti 10-15 kuglica
  • belo vino 1 dl. ( kvalitet je manje bitan )
  • puter 10 gr.
  • brašno 5 gr. ili mala nes kašičica
  • mleko 200 ml.
  • parmezan 10 gr.

PRIPREMA:

Prvo ćemo uzeti piletinu i iseći na sitne komade (80 gr.), radnu površinu premažite uljem, kako biste je lakše posle odvojili. Izlupati tako da bude debljine nešto manje od 1 cm. Na sredini ćemo namazati pesto sos malo, na vrh nes kašičice. Nemojte preterivati, pesto možete kupiti, a i možete sami napraviti. Tako što skoknete na post Lipi sendvič! Potom narendate malo kačkavalja, takodje ne preterujte kako biste mogli da zatvorite piletinu. Zatvarate piletinu, ukoliko imate neku špaklu, kako bi te izlupane stranice prevukli ka sredini i spojili piletinu sa spoljne strane. Uzmite punjenu piletinu i utisnite kao da pravite grudvu, kako bi se spojila lepo i zalepila. Oblikujte kao grudvu. U tiganju, gde ste zagrejali malo ulja. Zapecite sa obe strane i ubacite u rernu na 200 C 25 minuta. Za to vreme, u manjoj šerpici sipate 3 dl. vode. Kada proključa, dodajte mešavinu začina medj prste, potom 150 gr. palente i mešate da se sjedini, smanjite vatru i uz mešanje nekih 3 minuta, čekajte da se sve sjedinu. Kada se sjedinilo dodajte 10 gr. parmezana, sklonite sa vatre umešajte lepo i ostavite sa strane.

Pepper sos ili sos od bibera, u odgovarajuću šerpu sipamo 1dl. belog vina i biber 10-15 zrna, pustimo da belo vino ispari skroz. Kada je isparilo, u istoj šerpi pravimo bešamel sos sa sve zrnom od bibera koji je u šerpi. Kako se pravi možete videti na jednom od predhodnih postova Majstorska pasta!

Piletina je spremna, servirajte po ukusu, evo mog servisa. Kutlača palente, zatim piletinu i onda sos odozgo.

Uživajte, do sledećeg posta kuvarski i sportski pozdrav.

Piletina kapreze

                                      PRIJATNO!!!

                                     #koddjembe

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *