Kvrgusa djembina
Kulinarstvo

Kvrguša na djembin način.

Dobar dan, dobri ljudi. Nadam se da ste dobro i da ste raspoženi za jedan jako interesantan recept.  Zato Vas za današnji recept  lansiram u Bosnu. Moja majka je poreklom iz Bosne. To je područje prepuno prelepih recepata i raznih kulinarskih vratolomija. Kada kažem Bosna, odmah pomislim na njihove tradicionalne ćevape, ali danas je nesto drugo na repertoaru. Kvrguša je jelo koje je definitivno obeležilo moje detinjstvo, jer kada majka sprema kvrgušu, sve staje! Koliko god da ste siti, ovo jelo, po meni, izaziva glad u trenutku, kao kada se spomene pica. Interesantno je da, kvrguša nije teška za spremiti, a pritom još ide u rernu… Idealno, jer nećemo izgubiti puno vremena u kuhinji. Kvrgušu možemo jesti i hladnu, tj. sutradan ali moja preporuka je da se jede topla. Napravimo malo gušću masu za palačinke, istranžiramo meso, začinimo. Testo u zagrejan pleh, odozgo piletina i sve to u rernu… Milina…

Stoga da ne razglabamo puno, zasucite rukave i bacamo se na recept.

Video možete pogledati ovde:

Recept za kvrgušu je sledeći:

Za 4 osobe.

POTREBNE NAMIRNICE:

  • 1 kg. piletine sa koskom (batak, krilca)
  • suncokretovo ulje 2 cašice za rakiju
  • jedna supena kašika mešavine začina (začin C)
  • 2 jajeta
  • 2 dl. mleka (jedna šolja)
  • 500 gr. brašna
  • 2 dl. vode (jedna šolja)
  • so
  • kisela pavlaka 4 supene kašike

PRIPREMA:

Istranžirate piletinu (1 kg.), odvojite batak od karabataka i krilcima samo odstranite treći deo krila. Pouljite i posolite sa mešavinom začina i ostavite sa strane dok ne napravite masu za kvrgušu. U odgovarajućoj posudi umututite: 2 jajeta, jedan šot (čašica za rakiju) suncokretovog ulja… Nakon toga dodajete: mleko 2 dl. (jedna šolja) i isto toliko vode, potom umutite opet… Zatim dodajte 500 grama brašna i sve te lepo sjedinimo i umutimo, neka vam masa bude gušća od mase za palačinke. Ukoliko treba slobodno dodajte jos brašna ili mleka, samo neka masa bude gusta. Potom na kraju dodajte so. Zagrejati rernu na 250 stepeni i ubacite pleh premazan uljem da se zagreje, bukvalno na jedan minut. Kada se ulje zagrejalo, sipajte masu za kvrgušu u pleh i razlijte je ravnomerno po celom plehu. Poredjajte piletinu na masu za kvrgušu tako da se nijedan komad piletine ne dodiruje. Ubacite u rernu da 15-20 minuta. Izvadite i po povrsini kvrguše premazite pavlakom (ne po mesu) i zalijte po krajevima izmedju pleha i mase sa malo mleka. Vratite u rernu na još 5-6 minuta da se zapeče i kvrguša je gotova. To vam je to, nadam se da će vam se svideti i da je brukica…

Do sledećeg posta, kuvarski i sportski pozdrav.

Kvrgusa josdjembina

PRIJATNO!!!

#koddjembe

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *