Piletina cajun servis
Kulinarstvo

Ljuta piletina, od 1-10?!?

Piletina ljuta kao otrov

 

Da li volite ljuto? Hm… Nisam siguran od koje godine sam zavoleo ljuto, jaka jela ali znam da obožavam ljuto isto tako i da preteram. Naše područje je poznato po tome da volimo jaku hranu ali i ne toliko ljutu hranu koliko preferiraju azijati.

U vreme kada sam radio na brodu, ukrcali smo se na Novi Zeland tačnije Auckland. Imali smo pauzu od 4 sata, naravno gledao sam da iskoristim svaki sekund kao da je večnost. Dogovarao sam se sa drugarom iz Indonezije, gde da idemo i šta da radimo. Odjednom sine njemu ideja i pita me: ” Ima ovde dobar indonežanski restoran, jesi za da odemo na ručak?” Ko iz topa sam rekao: ” naravno prijatelju gde si ti do sad.” Istrčali smo, imali smo 15 minuta hoda od pristaništa do restorana tj. menze ako mene pitate. Smestili se, poručili hranu. Prijatelj je poručio Ayam Taliwang,  meni je preporučio Ayam Paniki piletinu. Pre toga ženica, može se reći poznih godina ali nežnog i prijatnog glasa, iznela nam je Indonežanski čips koji koriste kao predjelo. Ne mogu da se setim imena čipsa ali znam da je bilo sjajno i super išlo uz pivo. Glavno jelo je stiglo, bilo je ukusno i ljuto da vam ne mogu opisati, kada sam pogledao prijatelja koji je sedeo preko puta mene bilo mi je lakše. Uz osmeh se preznojavao kao da je odradio jedan boks meč, pitao sam ga: “da li je dobro?”. kao da se ništa ne dešava odgovorio mi je: ” sve je ok, to je kod nas normalno. Meni majka svaki dan ovako sprema”. Pomislih u sebi prijatelju imaš li ti želudac. Otud smo mi mala deca što se tiče ljutog, a neka i ostane tako. Cajun dosta koriste u Aziji, pa sam se odlučio da vam spremim malo jaču hranu. Nemojte opuštati ruku, samo pažljivo.

Dobijao sam pitanja koji začini idu sa kojim mesom, mladji su me pitali da spremam malo jaču hranu, dosadno nam je so i biber samo. Potom evo i prve kombinacije sa piletinom. Cajun pietina, je sjajna razornog ukusa, a i mirisaće dok je budete spremali ludilo. Pa da krenemo…

 

POTREBNE NAMIRNICE:

Za jednu osobu:

  • piletina (pileći file) 240 gr.
  • cajun 5 gr. (pola male kašičice za nes)
  • začin C jedna ravna nes kašičica (10-12 gr.)
  • biber medj. prste (ne preterivati)
  • origano medj. prste
  • so medj prste. (ne preterivati)
  • ulje jedna supena kašika
  • 10 gr putera

PRILOG:

  • pirinač pola šolje (80 gr.)
  • kukuruz šećerac 30 gr.

 

PRIPREMA:

Uzećemo pileće belo, a sve ostale začine (so, biber, cajun, začin C, origano). Pomešajte na jedan tanjir, gde ćete lepo uvaljati piletinu sa svih strana i utrljati je.

 

Cajun piletina

 

Trebalo bi da izgleda ovako.

 

Ljuta piletina

 

Pre svega uključite rernu na 220 C. Sledeći korak, zagrejte ulje u tiganju. Zapecite piletinu sa jedne strane (2 minuta). Kada je okrenete, dodajte puter i pržite je još dva minuta.

 

Piletina u tiganju

 

U pleh stavite pek papir, kada je piletina propržena, stavite je u pleh potom u rernu na 20 minuta.

 

Piletina spremna za rernu

 

Kada ste piletinu ubacili u rernu, spremni ste za prilog koji je jednostavan. Skuvajte pirinač i procedite u hladnoj vidi, a kukuruz šećerac kako se sprema možete videti na jednom od mojih predhodnih postova 1 od 10 načina kako napraviti integralni burger!

Kada je sve gotovo servirajte po vašoj volji. Pirinač sam srvirao tako što sam, staklenu činiju premazao nauljenim prstima. Potom sam posuo slatku tucanu papriku po činij, kako bi se zalepila za zidove činije. Sipao pirinač i kašikom utisnuo u činiji kako bi bio kompaktan i kada prevrnemo na tanjir da ostane tog oblika. Zatim stavite tanjir na činiju, držite čvrsto tanjir i činiju da vam ne bi ispalo. Okrenete sve tako da vam činija bude na tanjiru i pirinač će se spustiti na tanjir i izgledati kao kupola. Pospete odozgo kukuruz, piletinu isecite po volji naslonite nežno na pirinač. Bićete sam svoj majstor.

 

Pirinač kao kupola

 

Do sledećeg posta, kuvarski pozdrav.

 

Piletina ljuta koddjembe

 

 

                                                PRIJATNO!!!

                                                #koddjembe

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *