Risotto od vrganja
Kulinarstvo

Ludi risotto sa vrganjima!

 

Risotto sa vrganjima se kaže da predstavlja vrhunac užitka i da se bude čula ukusa izuzev ( nadmašuje ga jedino onaj sa tartufima ) . Uz dobru času belog vina i zatvaranje očiju može vas odvesti do Italije na koji trenutak. Trenutak mašte i puštanje misli da vas odvedu na neko lepo mesto ili mesto u kome ste bili, imate dobra sećanja. Za to su zaslužene tri stvari u koje sam siguran da mogu učiniti , a to su: sport, kulinarstvo, muzika… U ovom slučaju je čulo ukusa koje ne umire i uvek ostaje u vama, koliko puta ste samo izgovorili “koliko je bilo dobro ono jelo”, ovu rečenicu možete izgovoriti i nakon trideset godina i više. Za mene je to smisao života, jel lepe stvari držimo duboko u našoj memoriskoj kartici… Risotto nije kao što i radi većina ljudi skuvati pirinač, pomešati sa namirnicama i to je to. Pre bi rekao da je to uvreda područja sa koga dolazi ovo sjajno jelo sa tredicijom… “ciao ragazzi”… Skoknimo do Italije.

Za dobar risotto, pre svega je potrebno pripremiti fond ( bujon ) koji sluzi za doradjivanje jela. Fond ( bujon ) je supa od povrća, mesa, viška namirnica. Namirnice koje su pred istek roka i ne moraju biti, a mogu lepo da posluže jelu. Namirnice za fond koje sam iskoristio: oćišćena šargarepa, kora celera, crni luk, začin C, biber u zrnu, peršun, lovorov list.

Sve namirnice  ubacite u odgovarajuću šerpu, izuzev crnog luka. Sipajte vodu i stavite da se kuva na jaku vatru. Zagrejte plotnu i luk isecite na pola, i ostavite da se zapeče, taman da se uhvati crna boja.

Dodati u vodu sa ostalim namirnicama, kada priključa ostavite da ključa još 10-ak minuta. Zatim sklonite sa vatre i ostavite sa strane, trebaće nam kasnije za risotto.

POTREBNE NAMIRNICE:

Za dve osobe:

  • suvi vrat 30 gr.
  • sargarepa 40 gr.
  • crni luk 30 gr.
  • suvi vrganji 30 gr.
  • pirinač sirovi 130 gr.
  • so
  • biber
  • beli lik pola čena
  • belo vino 0.5 dl. ( kvalitet nije bitan )
  • puter 20 gr.

Vrganje možete koristiti, suve, zamrznute i sveže. Koristim suve vrgenje i pokazaću vam kako da ih iskoristite. Suve vrganje koristim domaće sa planine Zlatar, dobio sam ih od prijatelja i zadovoljan sam kako sam ih iskoristio. Na Zlataru žive moji veliki prijatelji i koji se inače bave branjem pečuraka, preradom i prodajom. Ovom prilikom pozdravljam porodicu Brajović.

 

 

PRIPREMA RISOTTA:

Potopiti vrganje u mlaki fond 1 minut. Zatim ih procediti kroz cediljku ispod cediljke postavite ciniju kako bi sačuvali vodu procedjenu od vrganja.

 

 

Potom iseckamo šargarepu, crni luk, na kocke. Suvi vrat ćemo iseckati na žilijen ( trakice ).

 

 

U tiganj sa zagrejanim uljem, ubacimo prvo povrće, kada povrće postane zlatno žute boje ubacujemo suvi vrat. Nakon 2-3 minuta dodajemo vrganje, neka se sotira ( kraći proces dinstanja ) 1 minut uz lagano mešanje.

 

 

Blago posolimo, zatim dodajemo malo bibera, belog luka i odma potom belog vina kako bi ogrezlo. Mešamo lagano sve dok vino ne ispari. kada je vino isparilo dodajemo sirovi pirinač i lepo sve to sjedinimo, nalijemo dve dl. fonda promešamo i ostavimo da lagano krčka.

 

 

Budite pored risotta, kada fond ispari brzo dodajete istu količinu fonda i ovaj postupak ponavljate sve dok pirinač ne bude gotov, probajte svaki put kako biste znali kada je pirinač gotov. Pred kraj, kada je pirinač maltene gotov dodajete puter, kako bi risotto postao kremast. Promešajte, probajte ako je dovoljno slano, jako… Ako vam se ukus svidja i pirinač je gotov, jelo je spremno za serviranje. Uživajte. Do sledećeg posta, kuvarski pozdrav.

 

 

                                          PRIJATNO

                                        #koddjembe

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *