Zdravo dobri ljudi… Današnji blog me je inspirisao jedan paradajz. Zašto jedan paradajz, zato što mi je stajao tri dana u frižideru i nisam ga iskoristio iz razloga jer nisam bio kod kuće. Kada sam otvorio frižider, setio se da je paradajz usamljen. Reko da ga iskoristim, a taman blogujem i inspirišem vas za ovo jelo koje je jednostavno, uzgred jako ukusno.
Bruskete uglavnom se koriste kao predjelo, u mom slučaju nije baš bilo tako. Napravi sam supu i častio se sjajnim brusketima, posle ovog obroka sam bio spreman za večernji trening. Brusketi nisu teški tako da u kombinaciji sa treningom dobro legnu za stomak. Neću staviti pod odeljkom kao trening jer možete iskoristiti bolje za neku žurku ili kao neko druženje sa prijateljima u kućnoj atmosferi. iz tog razloga ide u odeljak muzika.
Naravno pored paradajza tu je i rukola i podosta parmezana. Parmezan je pun proteina, jedna od namirnica koja sadrži dosta proteina, da ne kažemo da je u samom vrhu što se tiče te lestvice.
Paradajz sam po sebi jedno sjajno povrće, koje kao i svako crveno povrće sadrži malo više šećera. Iz tog razloga, najbolje bi bilo da se koristi u ranijim satima tj. ujutru. Za paradajz kažu da bi trebalo da ga držimo izvan frižidera, kako se šećer ne bi pretvorio u skrob. Kako to znate?!! Tako što kada izvadite paradajz iz frižidera ipresečete ga na pola, kada se na ivicama pojavi bela linija koja prati koru istog… Znate da je to skrob.
Pa da krenemo sa pravljenjem. Zasucite rukave, krećemo.
POTTREBNE NAMIRNICE:
Za 1 osobu:
- jedan veći paradajz 80-90 gr.
- dve kriške hleba
- rukola 10 gr.
- parmezan 0,5 gr.
- beli luk 1 čen.
- maslinovo ulje extra virgin 10 ml. ( 1 nes kašika )
- suvi bosiljak medj. prste ( može i sveži )
- so medj. prste
- biber medj. prste
PRIPREMA:
Kriške hleba ubacimo u rernu da se zapeku 180 C od 3 do 5 minuta.
Zatim izvadite iz rerne utrljate belim lukom.
Nakon toga sitno iseckajte paradajz i ubacite u odgovarajuću činiju. U kojoj ćete umešati sa maslinovim uljem, suvim bosiljkom, malo soli.
Umešajte lepo i poredjajte na hrskavi hleb. odozgo stavite rukolu, preko parmezan i malo maslinovog ulja.
I to bi izgledalo ovako.
Do sledećeg posta, muzički kao i kuvarski pozdrav.