Boranija na moj nacin
Kulinarstvo

Nervozna boranija!

Današnji recept inspirisan je sjajnom mahunarkom, a to je boranija. Mahunarke ne bi trebalo da se kombinuju sa mesom, zato što mahunarke imaju jačinu i prave bombu u stomaku, u kombinaciji sa mesom. Samim tim je teže da stomak svari mahunarku. Na našim prostorima se obično spremi sa junetinom, za ovaj recept odabrao sam pileće belo meso koje je slabije konzestencije i samim tim lakše je svarljivo. Mogu vam reći da je lepo legao jedan tanjir u kombinaciji sa pitom gužvarom. Moja topla preporuka, pa da krenemo…

 

•NEŠTO O BORANIJI•

Na korenu mahunarki se stvaraju kvržice u kojima se razmnožavaju bakterije (azotofiksatori) koje sa biljkom  žive. One daju biljki azot, izgradjuju amino kiseline, proteine u plodovima mahunarki od koje uzimaju hranu. Predstavljaju najveći izvor proteina, veoma su hranljive i energetski jake i lekovite. Proteinska vrednost velika posebno globulinom, ugljenim hidratima, manjom količinom biljne masti i enzimima. Bogata je takodje mineralima i komleksom B vitamina.

 

POTREBNE NAMIRNICE:

Za 2 osobe:

  • šargarepa 50 gr. (1 osrednja šargarepa)
  • mladi luk 40 gr.  (1 manji komad)
  • mirodjia 20 gr. (pola manje kašičice)
  • boranija 400 gr.
  • beli luk 1 čen
  • paradajz sok 400 ml.
  • piletina 160 gr.

PRIPREMA:

Piletinu iseći na trakice, mladi luk i šargarepu na kolutiće.

U odgovarajuću šerpu, zagrejemo ulje. Prvo ubacujemo piletinu, kada piletina dobije belu boju. Dodajemo šargarepu, nakon 2 minuta ubacimo i mladi luk. Začinimo: so, biber, beli luk, mirodjija.

Potom kada smo dodali beli luk, dodajemo boraniju. 

Nalijete tri čaše vode, tek da prekrije sve namirnice i kuvajte na jakoj vatri u zatvorenoj šerpi dok ne baci ključ. Kada je proključalo smanjite vatru i kuvamo još pola sata bez poklopca. Proveravajte da ne ispari voda, ukoliko ispari dodajete mlaku ili vruću vodu. Naravno Boraniju isto proverite, potrebno je da bude skoro gotova. Dodajemo paradajz sok i na laganoj vatri neka kuva, sve dok boranija ne bude spremna za jelo (otprilike sat ipo vremena). Uz vaše povremeno zavirivanje u šerpu, pripazite da ne ispari voda i nalivajte postepeno mlake vode ukoliko je potrebno. Kada je boranija gotova, servirajte i uživajte u istoj. Do sledećeg posta, kuvarski pozdrav.

 

                                           PRIJATNO!

                                          #koddjembe

2 Comment

  1. Da li moze uskoro jednostavan recept nekog jela sa tikvicama ? I spremanje blitve ?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *