Pasta djembina
Kulinarstvo

Pasta sa pršutom, paradajzom i bosiljkom.

Zdravo dobri ljudi, dobro došli na još jedan recept, koji vam djemba sprema. Nadam se da ste dobro u ovim karantinskim danima… Zadesila nas je globalna situacija sa korona virusom, samim tim ostajemo kod kuće i ovom prilikom apelujem da ostanemo kod kuće. Treba shvatiti ovu sitaciju ozbiljno, ne izlaziti iz kuće ukoliko baš ne moramo. Da se osvrnemo na recept, za danas spremamo jednu jednostavnu pastu. Od testenine ćemo koristiti pene, a za sos koristimo crveni sos. U kombinaciji pršute, crveni sos ide sjajno. Možete koristiti i šunku, kulen… Po meni najbolje ide pršuta koja je sjajna, koristiću i čeri paradajz, bosiljak…Pored propratnih namirnica, kao što su origano, so biber, crveno vino… Sve te namirnice ćemo spomenuti, kroz sam proces spremanja. Prilikom spremanja raznih pasta i rada u kuhinji, naučio sam koja namirnica ide sa kojom i sami posle nekog perioda možete raditi variaciju na svaku pastu (recept).

Tako da ne davimo puno i da smanjimo priču.

Zasucite rukave i polećemo na spremanje recepta.

Video je tu, ukoliko više volite da čitate recept je dole.

Za 2 osobe.

POTREBNE NAMIRNICE:

  • 250 gr.pena (testenine)
  • 80 gr. pršute
  • 80 gr. čeri paradajza
  • 4-5 listova bosiljka
  • 20 gr. putera
  • 2 dl. pelata
  • prstohvat origana
  • jedan čep maslinovog ulja (hladno cedjeno)
  • 1 čen belog luka
  • crveno vino pola čaše (  oko 1 dl.)
  • malo rukole za servis
  • malo parmezana za servis
  • so medj. prste
  • biber medj. prste

SOS:

  • 2 dl. izblendanog pelata
  • prstohvat soli
  • prstohvat bibera
  • prstohvat origana

PRIPREMA:

Prvo u odguvarajuću šerpu sipajte vode i posolite je i zabiberite, sipajte malo maslinovog ulja. Kada proključa, ubacite pene (testeninu) i neka se kuva nekih 6 minuta, neka budu al dente ili na pola kuvane. Iz razloga, testenina će vam se kuvati još u sosu koji ćete pripremiti.

Za to vreme dok se kuvaju pene, zagrejte tiganj u kome ćete pripremati sos. Stavite puter da se otopi, kada se puter otopi dodajte pršutu iseckanu na malo deblje trakice… Sotirate bukvalno jedan minut, dodajemo čeri paradajz isečen na pola, zatim posolimo malo i zabiberimo. Pred kraj uvek dodajete sitno iseckani beli luk, zatim dodajemo crveno vino. Sačekamo da crveno vino ispari. Za to vreme pripremimo crveni sos: pelat izblendate, i dodajte prstohvat: soli, bibera i origano. Umešate sve, i spremno je da se koristi za sos. Mada možete, ukoliko ste napravili više, odložiti u frižider i koristite za picu, lazanje… Dva dana je optimalno da vam stoji u frižideru. Da se vratimo na recept, kada nam je vino isparilo dodajemo sos od pelata koji smo pripremili. Kada je sos počeo da ključa, dodajete pene. Pene proverite da li su kuvane, ukoliko su kuvane procedite ih kroz cediljku i pustite hladnu vodu preko njih. U trenutku kada sam ubacio da pene da se kuvaju, spremao sam sos, testenina kada je bila gotova, direktno sam dodavao u sos. Ako ne stignete da napravite sos dok se testenina kuva, możete procediti. Kada ste dodali pene, pustite da krčka nekih 4 minuta otprilike, kako bi se sos vezao za testeninu. Spremna je pasta za serviranje. Servirajte sa rukolom odozgo i sa malo parmezana. Uživajte.

Do sledećeg posta, kuvarski i sportski pozdrav.

PRIJATNO!!!

#koddjembe

Leave a Reply

Your email address will not be published.