Piletina pijani batak
Kulinarstvo

Pijani pileći batak!

Pijani pileći batak je sjajan za prave gurmane tj. ko voli začinjeniju hranu. Malo pivca uz i u dobroj hrani dobro dodje posle napornog vikenda kako bi se opustili i odmorili sa svojim najbližima i najvoljenijima. Današnji recept je u tom stilu, pa ako ste spremni da eksperimentišete, samo izvolite kuhinjski podijum je vaš.

POTREBNE NAMIRNICE:

Za 1 osobu:

  • pileći batak 250 gr. ( sa koskom )
  • mladi krompir 300 gr.
  • soja sos 2 male kašike ( kašika za nes )
  • senf 1 mala kašika
  • pivo 2 dl.
  • med 1 mala kašika
  • so
  • biber
  • slatka paprika ( aleva )
  • puter 20 gr.
  • brašno 10 gr. (1 mala kašika)
  • bosiljak

PRIPREMA:

Meso odvojite od koske, zasecite po krajevima da se ne bi skupio prilikom termičke obrade. Izlupati batak tučkom za meso, izbockati nožem kako bi lepo upio marinadu. Začinjavamo batak: so, biber, malo tucane ljute po volji i bosiljak. Za marinadu nam je potrebno: 2 kašičice soja sosa, 1 kašičica senfa, 2 dl. piva, 1 kašičica meda, ubaciti meso u marinadu, utisnite rukama kako bi batak primio lepo marinadu.

Za prilog koristiću mlade krompiriće, očistite ih i iseckajte na kolutove. Kuvajte mladi krompir u slanoj vodi 5 minuta. Kada su se kuvali procedite ih i ostavite sa strane dok ne dodje na njihov red.

Kada su bataci marinirani, u odgovarajuću šerpu sipamo ulje, može i mast i ostavimo da se zagreje. Kada je zagrejano polako spustimo batake, marinadu koja je ostala čuvajte jel će nam trebati za sos. Batake zapečemo sa jedne i sa druge strane ( dok se ne uhvati korica ).

 

Prvo zagrejemo rernu na 230 C. Batake ubacujemo u pleh u koji smo prethodno stavili papir za pečenje. Kada se rerna zagrejala ubacujemo batake 20- 25 minuta, ostavljamo ih u rerni.

Dok su bataci u rerni, u istoj šerpi u kojoj ste spremali batake dodajte jos malo ulja. Kada se ulje zagrejalo stavljamo krompiriće, pržimo ih nekih 10 minuta tj. dok ne budu gotovi ( dok ne postanu zlatno braon boje ).

 

Ocediti krompiriće od masnoće i odvojite u činiju u kojoj ćete ih začiniti: so, biber i slatkom paprikom.

PRIPREMA SOSA:

Za sos nam je potrebno brašno, puter, marinada… U manjoj šerpi otopimo puter, na laganoj vatri dodajemo brašno koje brzo umešamo. Brašno postaje zlatno-žućkaste boje, dodajemo marinadu lepo umešamo. Sačekamo da baci ključ i skidamo sa vatre. Sve je spremno za servis. Servirajte po volji. Kuvarski pozdrav do sledećeg posta.

 

                                            PRIJATNO!

                                           #koddjembe

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *