Dobar dan dobri ljudi, za danas sam vam spremao pileću saltimboku… Naravno na djembin način, odlično jelo koje sam spremao u svom prvom restoranu, samo sa ćuretinom. Super jelo, jako je ukusno ali malo nezgodno za spremiti ala cart ali dobro, kuvari smo pa se trebamo snaći… Malo predstavljanje saltimboke, dolazi nam iz italije i prevedeno sa Italijanskog na srpski što znači ” skok u usta”. Jelo mi se jako dopalo na prvi pogled pripreme, jer zahteva minimalnu veštinu, a verujte mi daje mnogo. Sprema se sve u jednom tiganju i tu dobijete fin obrok i sos, koji je sjajan i jednostavan…
Da ne razglabamo puno, kako djembica kaže: ”nego zasucimo rukave i bacimo se na recept”.
Video recept možete pogledati ovde.
Recept za saltimboku je sledeći;
Za 2 osobe:
POTREBNE NAMIRNICE:
- 600 gr. Pileći file
- 100 gr. Pršute
- 800 gr. Mladog krompira
- 1 dl. Belog vina
- 1 dl. Vode
- 1 supena kašika suvog bosiljka
- 1 supena kašika slatke paprike
- 1 supena kašika svinjske masti
- 1 supena kašika putera
- brašno medj. prste
- biber medj. prste
- so medj. prste
PRIPREMA:
Prvo mladi krompir isečemo na pola i stavimo da se kuva, posolimo vodu. Ostavimo da se kuva 10 ak minuta sa poklopcem. Upalimo rernu na 200 C. Nakon 10 ak minuta kuvanja, procedimo krompir od vode, vratimo u posudu u kojoj se kuvao, začinimo sa: svinjskom mašću, so, biber, slatkom paprikom. Promešamo lepo da se sve sjedini i na pleh sa pek papirom lepo rasporedimo mladi krompir i stavimo u zagrejanu rernu na 200 C/ 25 minuta.
Piletinu isčemo na 4 jednaka dela u obliku šake, možete videti na videu kako iseći i oblikovati piletinu. Potom piletinu blago izlupati ( jer kada stavimo pršutu dodatno ćemo izlupati piletinu, da je ne bi istanjili mnogo ) zabiberiti i staviti malo bosiljka. Zalepiti slajs ili dva pršute po parčetu piletine, zavisi koliko vam je potrebno da prekrijete površinu piletine. Još malo izlupati po pršuti, kako bi se dodatno zalepila za piletinu. U tiganju otopimo supenu kašiku putera, piletinu ( stranu gde nam je pršuta ubacimo u brašno ) i na jaku vatru u tiganju ubacujemo pietinu na stranu gde nam je pršuta. Nakon 2-3 minuta, okrećemo piletinu i nakon minuta smanjujemo vatru. Dodajemo belo vino, potom i 1 dl. vode. Pojačavamo vatru i neka se krčka 5 minuta. Posle 5 minuta dodajemo prstohvat brašna u tiganj gde nam je piletina, kako bi sjedinili sos i nakon 30 sekundi sklanjamo sa vatre.
Servirajte krompir i odozgo piletinu, prelijte sosom iz tiganja i uživajte.
Do sledećeg posta, kuvarski, sportski i muzički pozdrav. Lubi vas djembica.