Dobar dan dobri moji ljudi, za današnji recept spremamo obrok salatu. Verujte mi da je jednostavna, a i brzo se sprema. Uz grilovano, a i blanširano povrće koje možete iskoristiti za obrok salatu. Možda malo čudno zvuči ali je sjajna kombinacija i dobro se može da se uklopiti. Grilovano povrće je stvarno sjajno, nisam ljubitelj patlidzana kao povrća ali kao grilovano, je stvarno sjajno. Kada grilujete patlidžan, ne morate koristiti ulje jer je dovoljno masan sam posebi. Ukoliko mene pitate vezano za obrok salate, meni su one sjajne i imaju dovoljnu nutritivnu vrednost. Kako bi dopunile sve ono što vam je potrebno posle, mada i pre treninga. Uz 100 grama bilo koje vrste mesa, dovoljno povrća i malo koštunjavog voća, može nadomestiti sve što je potrebno vašem telu. Oog puta ubacujemo i sir ali ne bilo koji sir, u pitanju je Provolone. Po mom mišljenju sjajan sir, koji možete i izgrilovati ukoliko żelite. Staklena podloga na kojoj smo servirali sireve i koji su se služili za večeru. Stajali su na bafet posluženju kao predjelo uz razne hlebove, koji su išli kao sjajna kombinacija. Servirao sam ih, uz natpis iznad svakog sira, kako se zove sir i iz koje zemlje dolazi. Morao sam da ga probam i tu mu je kupio taj odlučan ukus, uzgred veliki sam ljubitelj sireva.
Provolone je malo tvrdje konzestencije, i dosta se koristi za spremanje paste. Krajem 19 veka se provolone sir se pojavio, u južnom delu Italije. Manji oblik se naziva provola, koji nam dolazi kao dimljeni i običan. Dobija se od kravljeg mleka, poreklom tačno iz pokrajine Lombardije i Veneta.
POTREBNE NAMIRNICE:
- zelena salata 150 gr.
- šargarepa 30 gr.
- brokoli 30 gr.
- patlidžan 15 gr.
- tikvice 15 gr.
- paradajz 20 gr.
- kukuruz šećerac 10 gr.
- provolone sir 40 gr.
- so medj. prste
- maslinovo ulje (extra virgin) jedna supena kašika
- limunov sok par kapljica
PRIPREMA:
Zagrejte gril tiganj, ispržite bez ulja dva koluta tikvica i dva koluta patlidžana. Zatim ih sklonite sa strane, da se ohlade.
U ključalu vodu ubacite brokoli iscepkan na manje delove, kukuruz i šargarepu isečenu na kolutove, bukvalno na jedan minut, samo da se oblanširaju (kraći proces kuvanja). Procedite i ostavite ih sa strane da se ohlade.
Operite zelenu salatu, zatim je iscepkajte u odgovarajuću činiju. Začinite maslinovim uljem i solju. Umešajte lepo i servirajte na tanjir ili neku dasku. Nakapajte limun po salati. Odozgo poredjajte patlidžan, tikvice. Potom brokoli, šargarepu i kukuruz. Nakon toga, iseckajte na manje delove paradajz i poredjajte. Na kraju iseckajte sir na listove, proizvoljno postavite na vrh i lepo ga rasporedite.
Salata je spremna za jelo, uživajte.
Uživajte do sledećeg posta, kuvarski i sportski pozdrav.