Punjene tikvice na Djembin način
Kulinarstvo

Punjene tikvice na DJEMBIN način.

Tikvice popunjene

Dobar dan želim dobri ljudi, danas spremam jedno jednostavno jelo. Ovo jelo je popularno kod nas i te kako, rado spremam punjene tikvice, jer stvarno volim tikvice i sjajna je kombinacija sa mesom pa još ako se isfrikombinuje sa još nekim namirnicama… Može da bude sjajno, mleveno meso u ovim krajevima, mislim da većinu asocira na paprike. Tako isto i mene, mada izmedju punjenih paprika i tikvica je mrtva trka ali prednost dajem paprikama. Složićete se, od malih nogu se sećam, kada majka kaže da je spremala punjene paprike. Ide kez od uveta do uveta, tek kasnije sam saznao da ide sjajno sa pireom od krompira, mada sve ide sa pireom od krompira. Tikvice mi se svidjaju iz par razloga, možete ih jesti u salati, bez termičke obrade, možete ih ubaciti u pastu, ide uz kuvana jela, kao prilog grilovano povrće… Kakva namrinica, bomba.

Ukoliko mene pitate uz neku jednostavnu prženu piletinu na roštilju i dobar sos, tkvice kao grilovane idu sjajno kao i komplet uz grilovano povrće… Jako ukusno, što je najbitnije jednostavno za spremiti, ukus vas neće ostaviti ravnodušnim… Kroz moju kulinarsku karijeru, nije postojala kuhinja u kojoj tikvice nisu bile pristne… Jako dobro povrće.

Šta tikvice sadrže možete videti na mom prvom postu sa tikvicama 1-od načina za jednostavno predjelo od tikvica.  . Tu možete videti predjelo koje sam izmislio, a verujte mi da je sjajnog ukusa.

Pa da se bacimo na spremanje.

POTREBNE NAMIRNICE:

  • tikvice 500 gr.
  • mleveno meso ( može samo svinjetina ) 350 gr. gr.
  • slanina ( pančeta )100 gr.
  • parmezan 30 gr.
  • kačkavalj 40 gr.
  • paradajz sok 300 ml.
  • crveno vino ( nije bitan kvalitet ) 0,5 dl.
  • so medj. prste
  • biber medj. prste
  • maslinovo ulje od komine, za tiganj.

PRIPREMA:

Kao prvo izdubićemo tikvice kašikom ili nekim drugim sitnim inventarom, poredjati ih u odgovarajući pleh. Iznutrice od tikvice, iseckaćemo sitno ( usitniti ). Takodje i slaninu, usitniti ili iseckati na kockice.

U tiganju ćemo zagrejati maslinovo ulje od komine, dodati slaninu 100 gr., potom mleveno meso ( 350 gr. ), zatim unutrašnji deo tikvica. Začinit, so biber. Kada je meso porumenelo, dodajemo crveno vino… Kada je vino isparilo, sklanjamo sa vatre i ostavljamo da se hladi 10 minuta.

Tikvice punimo nadevom koji smo pripremili, odzgo peredjajte izrendan kačkavalj ili na listove. Sipajte paradajz sok i ubacite u rernu 180 C, 30 minuta.

Možete servirati sa krompir pireom, a možete i same da ih jedete. Odozgo pospite malo parmezana i prijatno.

Do sledećeg posta, kuvarski i sportski pozdrav.

 

Tikvice punjene mesom i posute kačkavaljem

 

                                       PRIJATNO!!!

                                       #koddjembe

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.