
Zdravo dobri moji ljudi, za današnji recept ćemo spremati jedan rižoto. Da se bacimo na razglabanje o istom. Ovaj recept ili rižoto možete koristiti i kao prilog za ribu, to bi bila sjajna kombinacija… Koristio sam kao glavno jelo ovaj recept, vi možete dodati beli sos ili crveni… Vama na volju. Jednostavan je recept, ujedno i želim da vam predstavim recept o rižotu koji Italijani poštuju kao isti, u većini situacija što se sprema kao rižoto jeste da je pirinač pre cele pripreme rižota kuvan. U tom slučaju se to jelo zove Pilav. Što Italijani ne poštuju i ne priznaju kao isti. Iz tog razloga vam pokazujem bazu spremanja rižota, ostalo je na vama, sa čime ćete spremati… Možete koristiti i druge namirnice, na vama je. Jedan od razloga zašto sam stavio pod odeljak sporta jeste da ukoliko ste odradili neki vid treninga danas, pojedite ovaj rižoto i ne razmišljajte o kalorijama. Niti o tome šta treba jesti kao sportski obrok danas, ovaj rižoto je kao stvoren za vas.
Manje razglabanja, nego da mi zasučemo rukave i bacimo se na recept.
Tu je video, ukoliko više volite da čitate… Tekst je dole.
Za 2 osobe.
POTREBNE NAMIRNICE:
- 220 grama sirovog pirinča (jedna čaša)
- 80 grama brokolija (4-5 delova glavice)
- 50 grama čerija (4-5 komada)
- 40 grama šargarepe (jedna manja šargarepa)
- 2 čena belog luka
- 3 čaše vode (bujona ili supe po mogućstvu)
- šot maslinovog ulja (čašica za rakiju)
- 4 čaše hladne vode
- so medj prste
- biber medj prste
- puter jedna supena kašika
- rukola i parmezan za serviranje
PRIPREMA:
Prvo u tiganj sipamo maslinovo ulje da se zagreje, zatim dodamo iseckan brokoli, nakon jednog minuta sotiranja dodajemo šargarepu iseckanu na sitne kocke… Sotiramo dva minuta, potom posolimo i zabiberimo. Nakon toga dodajemo sirovi pirinač, direktno u tiganj sa isotiranim povrćem, zatim dodajemo sitno iseckani beli luk. U čašu koju ste ispraznili od pirinča, sipajte vode (ako imate bujon ili supu koju ste kuvali bolje dodajte to nego vodu, biće ukusnije) u istu i direktno dodajte u tiganj, umešajte sve lepo i poklopite. Budite obazrivi, da ne zagori. Kada ispari voda dodajemo još jednu čašu vode. Dodajemo čeri paradajz iseckan na polovine, potom još jedna čaša vode… Proces dodavanja vode ponavljate, sve dok se pirinač ne skuva. Otprilike 3 čaše su dovoljne, što ne znači da će i vama toliko biti dovoljno… Doradite ukus tako što ćete dodati začin C, so ili biber to je na vama. Probajte pirinač, iskreno ne znam čoveka koji je umro od jedenja sirovog pirinča… Nemojte se bojati, samo kažem… Pred kraj dodajte puter i kada se otopi, fino umešajte sve i servirajte sa rukolom i parmezanom, biće brukica… Garantujem…
Do sledećeg posta, kuvarski i sportski pozdrav.

