Umak od sremuša na djembin način
Kulinarstvo

Umak od sremuša na djembin način!

Umak od sremuša

Sremuš ili divlji beli luk, kakva namirnica… Namirnica koja je toliko zdrava, da je najbolje jesti svežu i izbegavajte bilo kakvu termičku obradu sa sremušem. Sadrži dosta vitamina C, karotina i alina… Pomaže mnogo kod probavnog sistema i nije težak za stomak. Ukoliko ste veliki ljubitelj sremuša, najbolje je posetiti ” sremušijadu ” u Kraljevskom kraju Donji Taor, gde se održava svake godine i prave razna jela sa ovim čudom od namirnice. Iskreno od skoro sam bacio akcenat na sremuš, jer sam pre ovu namirnicu zanemario i sad se kajem zbog toga. Jedno veliko hvala drugaru Šonetu, koji mi je dao savet, kako spremiti ovaj umak koji je odličan. Osvežavajućeg je ukusa i verujte mi jako se dobro slaže sa nečim pohovanim ili možete pustiti mašti na volju… Možete umešati sa testeninom i koristiti kao hladnu salatu, možete u umak ubaciti i kuvanu piletinu ili tunjevinu ali bukvalno možete raditi šta god. Tako da pohitajte na pijace i uzmite sremuš, jer je kratkog daha. U toku godine, ga možete konzumirati samo 30 ak dana, jer sve što je kratko je slatko.

Da djembica ne razglaba puno, zasučemo rukave i bacimo se na recept.

Video recept możete pogledati ovde:

Recept za sremuš je sledeći:

Za 4 osobe:

POTREBNE NAMIRNICE:

Hrskava piletina:

  • 950 gr piletine
  • jaja 3 kom
  • brašno
  • korni flakes 300 gr.

Umak od sremuša:

  • sremuš 1 v.
  • mladi luk 2 kom.
  • rotkvice 6 kom.
  • bademi jedna šaka ( 30 gr. )
  • so
  • biber
  • maslinovo ulje
  • majonez 2 supene kašike
  • pavlaka 4 supene kašike

PRIPREMA:

Iseckamo sremuš sitno, mladi luk i rotkvice… Izmrvimo badem u avanu i sve ubacimo u posudu, dodamo maslinovo ulje ( extra virgin ), potom so, majonez, pavlaku, zabiberimo i sve lagano umešamo dok se ne sjedini sve lepo.

Hrskavu piletinu pripremamo: u odgovarajuću šerpu sipamo otprilike pola litre suncokretovog ulja da se zagreje. Piletinu isečemo na deblji žilijen ili trakice… Posolimo i pohujemo, brašno-jaja-korni flakes. Kada se ulje zagrejalo, ispohovanu piletinu polako spuštamo u zagrejano ulje. Kada se isprži, odlažemo je na tanjir sa salvetom, kako bi salveta pokupila suvišno ulje.

Servirate kako vam je volja, moj servis je sa makro graškom i sitno iseckanom paprikom.

Do sledećeg posta, sportski, kuvarski i muzički pozdrav.

Umak od sremuša na djembin način 1

PRIJATNO!!!

#koddjembe

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *