Sremuš ili divlji beli luk, kakva namirnica… Namirnica koja je toliko zdrava, da je najbolje jesti svežu i izbegavajte bilo kakvu termičku obradu sa sremušem. Sadrži dosta vitamina C, karotina i alina… Pomaže mnogo kod probavnog sistema i nije težak za stomak. Ukoliko ste veliki ljubitelj sremuša, najbolje je posetiti ” sremušijadu ” u Kraljevskom kraju Donji Taor, gde se održava svake godine i prave razna jela sa ovim čudom od namirnice. Iskreno od skoro sam bacio akcenat na sremuš, jer sam pre ovu namirnicu zanemario i sad se kajem zbog toga. Jedno veliko hvala drugaru Šonetu, koji mi je dao savet, kako spremiti ovaj umak koji je odličan. Osvežavajućeg je ukusa i verujte mi jako se dobro slaže sa nečim pohovanim ili možete pustiti mašti na volju… Možete umešati sa testeninom i koristiti kao hladnu salatu, možete u umak ubaciti i kuvanu piletinu ili tunjevinu ali bukvalno možete raditi šta god. Tako da pohitajte na pijace i uzmite sremuš, jer je kratkog daha. U toku godine, ga možete konzumirati samo 30 ak dana, jer sve što je kratko je slatko.
Da djembica ne razglaba puno, zasučemo rukave i bacimo se na recept.
Video recept możete pogledati ovde:
Recept za sremuš je sledeći:
Za 4 osobe:
POTREBNE NAMIRNICE:
Hrskava piletina:
- 950 gr piletine
- jaja 3 kom
- brašno
- korni flakes 300 gr.
Umak od sremuša:
- sremuš 1 v.
- mladi luk 2 kom.
- rotkvice 6 kom.
- bademi jedna šaka ( 30 gr. )
- so
- biber
- maslinovo ulje
- majonez 2 supene kašike
- pavlaka 4 supene kašike
PRIPREMA:
Iseckamo sremuš sitno, mladi luk i rotkvice… Izmrvimo badem u avanu i sve ubacimo u posudu, dodamo maslinovo ulje ( extra virgin ), potom so, majonez, pavlaku, zabiberimo i sve lagano umešamo dok se ne sjedini sve lepo.
Hrskavu piletinu pripremamo: u odgovarajuću šerpu sipamo otprilike pola litre suncokretovog ulja da se zagreje. Piletinu isečemo na deblji žilijen ili trakice… Posolimo i pohujemo, brašno-jaja-korni flakes. Kada se ulje zagrejalo, ispohovanu piletinu polako spuštamo u zagrejano ulje. Kada se isprži, odlažemo je na tanjir sa salvetom, kako bi salveta pokupila suvišno ulje.
Servirate kako vam je volja, moj servis je sa makro graškom i sitno iseckanom paprikom.
Do sledećeg posta, sportski, kuvarski i muzički pozdrav.